De gloednieuwe publieksbalie van Gooise Meren in Bussum.
De gloednieuwe publieksbalie van Gooise Meren in Bussum. Foto: Bob Awick

Gooise Meren legt loper uit voor Weesp

De raad van Weesp vroeg twee gemeenten hoe ze met Weesp zouden willen fuseren. Na Amsterdam komt nu ook Gooise Meren met een enthousiast antwoord.

WEESP Sterke overlap. Sluiten goed bij elkaar aan. Op beide van toepassing. Als Gooise Meren de 14 punten op de 'aanbestedingslijst' van Weesp zo eens bekijkt, verwacht het een rimpelloze samensmelting.

Na Amsterdam heeft nu ook Gooise Meren (bestaande uit Bussum, Naarden, Muiden) gereageerd op het kernwaarden- en opgavenprofiel. Daarin staat wat Weesp haar belangrijkste waarden en opgaven vindt. Weesp heeft zowel bij Amsterdam als bij Gooise Meren de vraag neergelegd aan te geven in hoeverre die gemeenten daarin meegaan als het komt tot een gemeentefusie. Amsterdam spiegelde Weesp op alle 14 punten een mooie toekomst voor, Gooise Meren doet nu hetzelfde.

Een doe-democratie

Voordat Gooise Meren toekomt aan kansen op het vlak van economie, bereikbaarheid, erfgoed en het behouden van de kwaliteit van het open landschap, richt Gooise Meren zich in het 27 pagina's tellende document eerst op de inwoners van Weesp. "Gooise Meren wil samen met de inwoners vorm geven aan de nieuwe gemeente. Participatie loopt als een rode draad door het beleid van de gemeente. We willen bevorderen dat de gemeenschap functioneert als een doe-democratie. We werken hieraan door te kiezen voor wijk- en kerngericht werken. De inwoners van Weesp zullen actief worden betrokken bij het opstellen van het gemeentelijk beleid. De vitale eenheid die Weesp is, blijft in de grotere gemeente overeind." Ook wijst Gooise Meren er fijntjes op dat elke kern goed is vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Gooise Meren.

Gooise Meren kan niet vaak genoeg benadrukken dat het Weesp van harte welkom heet. Het zou goed uitpakken voor Weesp, voor Gooise Meren én voor de regio Gooi en Vechtstreek. Mocht Weesp zich aansluiten bij Amsterdam, zou het de samenwerkingsverbanden binnen en buiten de Gooi en Vechtstreek verzwakt achterlaten. Volgens Gooise Meren is dat ook niet in het belang van de inwoners van Weesp.

En er zijn nog meer argumenten om de rode loper voor Weesp uit te rollen. "We denken dat een fusie met Weesp de slagkracht van beide gemeenten zal versterken en een positief effect zal hebben op de bestuurskracht van de gemeenten Gooi en Vechtstreek." En: "We menen dat het voortzetten en uitbreiden van de samenwerking op het sociaal domein de dienstverlening voor inwoners van Weesp op korte termijn kan verbeteren. Samenwerking met Gooise Meren waarborgt tenminste de continuïteit van de zorgverlening. Wij denken dat ons wijk- en kerngericht werken goed aansluit bij de wensen en behoefte van Weesp."
Gooise Meren geeft er de voorkeur aan om voort te bouwen op de bestaande organisatie van Gooise Meren, in plaats van (weer) een nieuwe organisatie op te zetten. "Het fusieproces aangaan met een jonge gemeente heeft zowel voor- als nadelen", zegt Gooise Meren eerlijk. Bijna twee jaar na de fusie van Bussum, Naarden en Muiden tot Gooise Meren blijkt nog niet alles opgebouwd, geharmonieerd en tot rust gekomen. "Voor sommige medewerkers geldt dat ze nog aan het aarden zijn. Daar staat tegenover dat er een motivatie in de organisatie is losgekomen gericht op het realiseren van bestuurlijke doelen en vernieuwing. Wij zijn een flexibele organisatie gebleken."

'Ons wijk- en kerngericht werken sluit goed aan bij behoefte van Weesp'