Belastingsamenwerking gemeenten kan zo niet verder

WEESP De belastingsamenwerking van Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht is niet toekomstbestendig. De samenwerking is te lichtvaardig opgevat en leidt tot een organisatie die op belangrijke onderdelen niet voldoet. De drie gemeenten moeten hun gezamenlijke belastingdienst op orde brengen.

Professor J. Bossert deed onafhankelijk onderzoek naar de belastingsamenwerking en presenteerde zijn bevindingen vorige week. Aanleiding voor het onderzoek waren de problemen die al eerder aan de oppervlakte kwamen, zoals fikse budgetoverschrijdingen en het te laat versturen van belastingaanslagen.

De belastingsamenwerking ontstond in de periode dat Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht samenwerking zochten op meerdere terreinen. Die brede samenwerking werd in de knop gebroken, waarna alleen een gezamenlijke belastingdienst overeind bleef. Volgens Bossert schuilt daar de kern van het probleem. De beleidsmakers hadden te weinig aandacht voor hun nieuwbakken belastingdienst en beschouwden de jonge spruit te vroeg - en achteraf onterecht - als een goed marcherende ambtelijke organisatie.
De drie burgemeesters, die het bestuur vormen, onderschrijven de hoofdlijnen van het rapport. De Weesper burgemeester Bas Jan van Bochove heeft er vertrouwen in dat het lukt om de belastingdienst, zoals hij het uitdrukt, op vlieghoogte te krijgen. Een aantal maatregelen is al genomen, zegt hij. Het aan de gemeenteraden hoe de verdere toekomst van de belastinginning eruit ziet. Een van de adviezen is om de lokale belastingdienst onder te brengen in een sterkere organisatie. "Dat kan pas als we de zaken eerst zelf op orde hebben gebracht", aldus Van Bochove.

Besparing

Het inhuren van externe deskundigen en het verhelpen van ICT-problemen leidde vorig jaar tot een budgetoverschrijding van 6,5 ton. Het jaar daarvoor bedroeg die 3,5 ton. De reparatiekosten komen daar nog eens bovenop. "In die zin gaat het extra geld kosten, aan de andere kant is deze samenwerking nog steeds goedkoper dan wanneer Weesp de belastingdienst zelf had moeten uitvoeren", legt Van Bochove uit.