Jan en Rita Vuijst zijn na zestig jaar nog steeds gek met elkaar.
Jan en Rita Vuijst zijn na zestig jaar nog steeds gek met elkaar. Foto: Marieke van Veen

Jan Vuijst zat elk weekend uren op de fiets voor Rita

WEESP Elk weekend na het voetbal stapte Jan Vuijst op de fiets richting Driebergen. Daar woonde namelijk een heel leuk meisje, Rita Veenendaal.

door Marieke van Veen

Hoe lang het fietsen was? Jan (86) zou het niet meer weten, het is zo lang geleden." Google Maps leert dat hij er toch wel zo'n tweeënhalf uur over deed. En weer terug. Dat moet wel ware liefde zijn!

Dat was het ook, op het eerste gezicht nog wel. Jan: "Ik zag haar en was gelijk verkocht." Ook Rita (82) zou haar man voor geen goud willen missen. "We hebben samen al zo veel meegemaakt en overwonnen." Als het WeesperNieuws vraagt of de twee voor de foto iets dichter bij elkaar willen staan, leidt dat tot een kus. "Dat doen we nog iedere dag hoor, niet alleen nu voor de foto."

Hand vol hechtingen

Wat de gezondheid betreft, die laat wel wat te wensen over. Jan kreeg op zijn 47ste een hartaanval, is een paar maanden geleden gedotterd en heeft twee keer kanker gehad. En zondag maakte hij een schuiver in de tuin, waardoor hij nu een handpalm vol hechtingen heeft. Ook Rita heeft het nodige voor haar kiezen gehad. Ontzettend blij zijn ze met de hulp en gezelligheid van hun drie kinderen en zes kleinkinderen. Een van hun zoons is zelfs tijdelijk bij Jan en Rita ingetrokken om voor ze te zorgen.

De eerste periode na hun trouwen bleef Rita in Driebergen wonen

Toen Jan Rita leerde kennen was zij pas 13. Hij moest dus geduld hebben. Elk weekend kwam hij trouw haar kant op. Vandaag zestig jaar geleden stapten ze in het huwelijksbootje, ook omdat ze hoopten zo sneller aan een woning te komen. Dat viel tegen. Tijdens de wittebroodsweken bleef Rita in Driebergen wonen. Omdat het op een gegeven moment toch wel erg lang duurde, trok Rita bij haar schoonouders in Weesp in zodat ze tenminste samen waren. Inmiddels wonen de twee al vele jaren en met heel veel plezier in de Johannes Vermeerstraat. Jan is onlangs herkeurd voor zijn rijbewijs, dat met vijf jaar is verlengd. Dat geeft hen veel vrijheid, hoewel ze het liefst in de buurt blijven. "De wegen zijn zo veranderd rondom Weesp, dat is voor ouderen best wel moeilijk hoor", laat Rita weten.

De echte trouwdag is vandaag, maar de burgemeester kwam maandag al even op visite. Vanavond gaat het stel met de kinderen en kleinkinderen uit eten in Almere. Ze laten zich verrassen. Rita: "We gaan iets heel geks eten, rauwe vis volgens mij."