De drie schansen of vestingwallen waar de wethouder graag wat mooiers van wil maken.
De drie schansen of vestingwallen waar de wethouder graag wat mooiers van wil maken. Kaart: Gemeente Weesp

Stadsparken die historie ademen

WEESP Lukt het om historie en natuur te combineren bij het opknappen van de Weesper schansen? Wethouder Herman Tuning (GroenLinks) denkt van wel. Hij komt met een langjarig beheer- en ontwikkelplan naar de gemeenteraad.

Het idee is om de historische link met de Stelling van Amsterdam zichtbaarder te maken, onder meer door de wandelpaden in beperkte mate te verhogen. Daarmee moet de oorspronkelijke verdedigingswal herkenbaarder worden. Tussen de Rooseboomschans en de Draaierschans zou met twee halfhoge wanden de suggestie van een vestingpoort kunnen worden gemaakt. Het plan voorziet ook in een aanpassing van de in 2011 afgeronde reconstructie van de Nieuwe Achtkant (door velen als niet geslaagd beschouwd). De betonnen coupure op de Nieuwe Achtkant zou in hoogte gehalveerd moeten worden en de bunker ernaast weer opgegraven. Maar ook de ecologische ontwikkeling van de vestingwallen moet gerespecteerd worden, vindt de wethouder. Om die reden zitten er in zijn plan allerlei ecologische voorstellen, waaronder het maken van wanden voor ijsvogels en verblijfplaatsen voor ringslangen en dwergvleermuizen. De oude en hoge populieren gaan op termijn weg, daar komen andersoortige bomen voor terug. Op de Nieuwe Achtkant komen bomen bij. Volgens de wethouder kan de uitvoering grotendeels worden gefinancierd uit het bestaande onderhoudsbudget, aangevuld met (provinciale) subsidies. "Het geld bepaalt het tempo", zegt Tuning. Dat betekent wel dat het meer dan tien jaar kan duren voordat het eindbeeld is bereikt. Dit plan sluit aan op de visie die de gemeenteraad in 2015 na veel discussies en aanpassingen onderschreef.

Protest

Volgens de wethouder wordt er zeer zorgvuldig omgegaan met de natuur en worden vanzelfsprekend alle milieuwetten gerespecteerd. De Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp denkt daar volstrekt anders over en stelt in een brief aan de gemeenteraad dat er van alles niet deugt aan het voorstel en aan de manier waarop de gemeente in het afgelopen jaar onderhoud heeft gepleegd.