De zorgvraag wordt geïnventariseerd aan de keukentafel. De Adviesraad vindt dat hier meteen duidelijk moet worden hoeveel de eigen bijdrage bedraagt.
De zorgvraag wordt geïnventariseerd aan de keukentafel. De Adviesraad vindt dat hier meteen duidelijk moet worden hoeveel de eigen bijdrage bedraagt. Foto: Bastiaan Miché

Adviesraad: uitvoering sociaal domein moet op veel punten beter

Op het gebied van het sociaal domein hapert er nog veel in de gemeente Weesp, blijkt uit een lijst van de Adviesraad Sociaal Domein met daarop elf belangrijke aanbevelingen.

WEESP De Adviesraad Sociaal Domein Weesp signaleert sinds 2014 signalen uit de samenleving over het sociaal domein. Op basis daarvan heeft ze een dringend advies opgesteld aan de politieke partijen in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Het WeesperNieuws zet deze oproep aan de lokale politici en beleidsmakers op een rij.

1. Inwoners maken zich zorgen om hun privacy. Er wordt veel informatie gevraagd en vastgelegd zonder dat duidelijk is waartoe dit dient. Ook is niet duidelijk wie inzage heeft. Dit geldt in het bijzonder voor de jeugd-ggz. Dit werkt wantrouwen in de hand. In 2018 wordt er nieuwe (Europese) privacywetgeving van kracht. Hét moment om het privacybeleid transparant vast te leggen.

2. In 2016 is het 'VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap' door Nederland geratificeerd. Dit betekent dat heel Nederland werkt aan een toegankelijke samenleving voor mensen met een beperking, zowel op fysiek, psychisch als sociaal gebied. Er is in Weesp aandacht voor fysieke toegankelijkheid, maar de aandacht voor andere belemmeringen, zoals stigmatisering of discriminatie op de arbeidsmarkt, is beperkt. Wij roepen op om op dit punt beleid te formuleren en de uitvoering te handhaven.

3. De beoogde aanpak op maat van de individuele behoefte van een persoon komt onvoldoende van de grond. De benadering van klanten door gemeentelijke uitvoeringsorganisaties is nog te veel gericht op regelgeving. Dit zien we onder andere bij de Participatiewet. Het moment is gekomen om uitvoeringsorganisaties het mandaat te geven om gemotiveerd af te wijken van regelgeving waar dit bijdraagt aan individueel maatwerk.

4. U verwacht van burgers zelfredzaamheid en eigen regie. U wilt minder bureaucratie. De volgende maatregel draagt daaraan bij: maak bij de aanvraag van een voorziening in het kader van de WMO in een vroegtijdig stadium (tijdens het eerste keukentafelgesprek) concreet duidelijk hoeveel de eigen bijdrage bedraagt. Dit biedt mensen de gelegenheid zelf een afweging te maken: doorgaan met de aanvraag of zelf een oplossing zoeken.

5. Inwoners van Weesp hebben recht op onafhankelijke cliëntondersteuning, maar dit is niet voldoende bekend. Onafhankelijke cliëntondersteuning draagt bij aan ondersteuning op maat en het versterken van eigen regie.

Jongeren komen voor GGz-behandeling op wachtlijst

6. In Weesp bestaat geen cliëntenraad voor mensen met een uitkering. De uitvoering van sociale zaken is ondergebracht bij Stichtse Vecht, een gemeente zonder aparte cliëntenraad voor mensen met een uitkering. Niet duidelijk is wie de belangen van Weesper cliënten bij Stichtse Vecht behartigt.

7. Er zijn veel signalen dat de sociale dienst te weinig rekening houdt met individuele situaties waarbij maatwerk gevraagd wordt. Er wordt regelmatig slecht gecommuniceerd. Een aanzienlijk deel van de uitkeringsgerechtigden bestaat uit mensen met een loonwaarde kleiner dan 40%. De adviesraad pleit voor een actievere begeleiding voor deze doelgroep gericht op het realiseren van werk / participatie op maat.

8. Er ontstaat in Weesp meer behoefte aan woningen voor specifieke doelgroepen, zoals mensen met een psychische stoornis. Het is van belang voldoende woningen voor specifieke doelgroepen te realiseren en goed te spreiden over de gemeente. Betrek ook Weespersluis hierbij.
9. Jongeren die zijn verwezen naar de GGz jeugdzorg moeten tijdig hulp krijgen. Het uitblijven van hulp kan ernstige gevolgen hebben voor de jongere en zijn omgeving. De praktijk laat zien dat er tijdig een intake plaatsvindt, maar dat jongeren voor de behandeling op een wachtlijst terechtkomen. Het nieuwe college moet toezien op een adequate uitvoering, conform de nieuwe afspraken die de minister hierover met GGz-aanbieders heeft gemaakt.

10. Er is in Weesp geen onafhankelijke regeling waar burgers terecht kunnen met klachten over het sociaal domein. De Adviesraad Sociaal Domein pleit voor een 'ombudsman' die klachten behandelt én onderzoek kan doen naar de kwaliteit en rechtmatigheid van het gemeentelijk handelen.

11. De regionalisering van de uitvoering van beleid in het sociaal domein neemt hand over hand toe. De grens tussen ontwikkeling en uitvoering van beleid is onduidelijk. Inspraak en advies op regionaal niveau zijn niet geregeld. De democratische controle over regionale ontwikkelingen is beperkt. De Adviesraad Sociaal Domein pleit voor het behoud van specifiek op Weesp gericht beleid in het sociaal domein.

Ten slotte: deze periode is ingezet op goede communicatie en korte lijnen tussen college, politiek en samenleving. Dit heeft prima gewerkt.