Van de lezers

Verkeer wijk zuid II

In mei 2015 start het buurtpanel zuid II met de onveilige en onlogische verkeerscirculatie in de wijk zuid II. Gesprekken met gemeenteambtenaren, wethouders, de gemeentesecretaris. Inspreken in de raadscommissie voor stadsontwikkeling.
Daarna de inhuur van een verkeersdeskundige. Conclusie: de verkeerscirculatie kan veiliger en logischer, de verkeersdrempels nameten en op hoogte brengen en een extra verkeersdrempel aanleggen op de J.A. Fijnvandraatlaan.
Betrekken wijkbewoners:
De wijkbewoners zijn van de inzet op de hoogte via perspublicaties in het WeesperNieuws. Ook een huisarts besteedde in een eigen column aandacht aan de onlogische verkeerscirculatie. De gemeente stuurt tweemaal brieven waarin zij het initiatief toelichten. Tijdens de buurtpanelavond in november 2016 zijn de bevindingen en de gekozen verkeersvariant gepresenteerd. Helaas aan een klein aantal aanwezigen. Enkelen zijn het er niet mee eens.
Besluit van B en W:
Op 4 juli 2017 besluit B en W de aanbevelingen van de verkeersdeskundige over te nemen. Binnen zes weken kan men bezwaar indienen. Er komen 51 bezwaren, vanuit een selectief deel van de wijk. Deze bewoners zijn persoonlijk door een initiatiefnemer benaderd.
Uitvoeren van het besluit:
Het buurtpanel vertrouwt erop dat B en W het besluit handhaaft en uitvoert. De verkeersveiligheid en de verkeerscirculatie zijn daarbij gebaat.
Nut van een buurtpanel:
Wij onderschrijven het nut van buurtpanels in onze gemeente. Als de gemeente dit belang hoog heeft, dan zullen positieve initiatieven ook tot uitvoering komen. Nog langer wachten, stelt de motivatie van een buurtpanel wel heel erg op de proef.
Cor de Boer
lid buurtpanel zuid II

Herindeling

Naarden, Weesp en Muiden zijn een drie-eenheid. Drie stadjes aan de rand van de Hollandse en de nieuw- Hollandse waterlinie zijn historisch gezien gebouwd om Amsterdam te verdedigen. Als Weesp fuseert met Amsterdam dan zal dit nu, maar ook in de toekomst, worden uitgelegd als een historische fout. Zoals ook het eerder afwijzen van Weesp en Muiden als een historisch foute beslissing in de archieven is terug te vinden. Weesp gaat een keus maken tussen Gooise Meren en Amsterdam. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Weesp voor Gooise Meren zal kiezen. Dan zijn we Samen Sneller Duurzaam, want pijn heelt de wonden en zullen door door 'verbinden' verdwijnen.
Jan Weerdenburg, Naarden

Herindeling

Burgemeester Han ter Heegde geeft deze week aan dat Gooise Meren verliefd is, en dat Gooise Meren zo lekker dichtbij is. Het lijkt mij evident dat een keuze uit liefde in het geval van een fusie niet gewenst is, en dat een dergelijke keuze op zakelijke gronden genomen moet worden. Nog niet zo lang geleden was Weesp in de ogen van Gooise Meren een verderfelijk oord. Inmiddels komt in Gooise Meren het ene na het andere lijk uit de kast en lijkt deze prachtige liefde ingegeven door economische motieven. Verder is deze fusie een opmaat naar de volgende fusie. Immers ,het hebberige op de loer liggende Hilversum zal binnen nu en tien jaar waarschijnlijk uit pure verliefdheid het armlastige gedrocht dat uit deze fusie voortkomt in haar armen nemen. Ter Heegde stelt voorts dat Weesp zichzelf zal blijven besturen. Ik vraag mij af in hoeverre hij de Weespers minacht, want er is toch werkelijk niemand, behalve Ter Heegde zelf wellicht, die dat gelooft. Immers, dat kan niet. De Weesper inwoners mogen straks een kruisje zetten bij de besluiten van de nieuwe gemeente. Komt het Bussumse theater straks geld tekort, dan zal dit door de inwoners van de nieuwe gemeente moeten worden opgehoest. Of krijgen we binnen de gemeente gedifferentieerde WOZ-tarieven? Ik lees overigens dat er lieden zijn die de illusie hebben dat we onze polders groen kunnen houden door niet voor Amsterdam te kiezen. Komen we dan in een reservaat en gaat de nieuwe gemeente de projectontwikkelaars onteigenen? Zolang wij dicht bij Amsterdam liggen zal onze bouwgrond daar in trek blijven. Een nieuwe, eventueel Gooise, gemeente zal door de provincie gedwongen haar bouwgronden te laten bebouwen. Of we nu deel uitmaken van de gemeente Amsterdam of van een Gooise gemeente.
Michel van Gemert