Minous mag er slecht uitzien, hem voeren is nog slechter, zegt zijn baasje.
Minous mag er slecht uitzien, hem voeren is nog slechter, zegt zijn baasje. Foto: Marieke van Veen

'Wie onze kat voer geeft, maakt hem juist zieker'

WEESP Het is vandaag Dierendag. De meeste baasjes stoppen hun huisdier vandaag een lekker extraatje toe. Minous, een bekende kat in de buurt van winkelcentrum Hogeweij, doe je daar geen plezier mee. Hij vindt het heerlijk, dat is het probleem niet, maar hij wordt er hartstikke ziek van. Helaas vinden veel buurtbewoners dat maar moeilijk te begrijpen.

door Marieke van Veen

Laten we het maar gewoon eerlijk zeggen: Minous is niet bepaald moeders mooiste. Dat komt door een vervelende en hardnekkige voedselallergie, die zich uit in huidproblemen. Hierdoor zit de kat onder de korsten en kale plekken. Omdat er maar weinig is dat hij kan eten, is hij ook nog eens erg mager. Op zich is het logisch dat mensen die hem zien medelijden met hem hebben. Daarom krijgt hij vaak wat lekkers toegestopt. Maar daarvan wordt Minous dus alleen maar zieker. Minous' ideale Dierendag: zo min mogelijk hapjes graag.

Geen zij maar een hij

Minous' baasje Nandi geeft het direct toe: Minous is een apart geval. Het gaat hier - anders dan de naam doet vermoeden - om een hij ("Niet mijn schuld hoor, zo heette hij al toen we hem adopteerden. Voluit heet hij zelfs Strigoil Salvatore Toto Rina Minous"). Met zijn 15 jaar is het een kater op leeftijd. En dan die medische klachten, het nogal smoezelige en schriele uiterlijk, in combinatie met een aanhankelijk karakter en een avontuurlijke geest: het zorgt ervoor dat baasje Nandi vaak haar handen vol heeft aan Minous.

Vervelende toestanden

'Ze bellen steeds de Dierenbescherming over verwaarlozing'

Nandi en Minous wonen aan de Plataanlaan, in een van de huizen die straks moeten wijken voor een grote rotonde die het verkeer op de kruising Amstellandlaan, Casparuslaan en Plataanlaan moet gaan regelen. Iedereen in de wijk kent de kat, maar zijn situatie kennen ze vaak niet. Dat leidt wel eens tot vervelende toestanden.

Opnieuw beginnen

Nandi: "We hebben het uitgelegd aan wie het maar wilde horen, hebben posters opgehangen, informatie op zijn halsband gezet en tóch bleven mensen hem eten geven. Ook zijn er buurtbewoners die de Dierenbescherming of de Dierenambulance bellen omdat ze denken dat Minous verwaarloosd wordt. Inmiddels wordt het rustiger, steeds meer mensen weten nu wel wat Minous mankeert. Als we straks in een andere wijk wonen, moeten we misschien helemaal opnieuw beginnen. Maar misschien ook wel niet, want op onze vorige woonplek hadden we niet zo'n last van voerders en bellers - helemaal niet eigenlijk."

Minous is niet moeders mooiste, maar wel heel lief.