De gemeente zou in elk geval wel dit bordje kunnen opknappen.
De gemeente zou in elk geval wel dit bordje kunnen opknappen.

'Schansenplan in strijd met natuurbescherming'

WEESP De manier waarop de gemeente de schansen denkt te gaan aanpakken, is in strijd met de wet. Dat zegt de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp in een brief aan de raadsleden.

Wethouder Herman Tuning (GroenLinks) stippelt een tienjarenplan uit waarbij de natuur op de schansen zodanig wordt beheerd dat het historische beeld van de vestingwallen uiteindelijk weer wat meer tot zijn recht komt. "Elke schans krijgt zijn eigen thema", zei de wethouder, die dat alles voornamelijk binnen het bestaande onderhoudsbudget hoopt te realiseren.

Reconstructie
Volgens de gevreesde natuurstichting probeert de wethouder daarmee te maskeren dat het om een fysieke reconstructie van de schansen gaat. Voor een reconstructie moet volgens de stichting een procedure voor ontheffing op de Wet natuurbescherming worden doorlopen. Voor regulier onderhoud hoeft dat niet altijd. Overigens vindt de stichting dat ook voor regulier onderhoud een ontheffing op de Wet natuurbescherming nodig is, omdat er sprake is van leefgebied van beschermde dieren. In de brief geeft de stichting nog meer kritiekpunten aan, waaronder een vermeend gebrek aan inspraak.

Volgens de wethouder is zijn plan "met de ecoloog aan de hand" opgesteld. "We zullen tijdens de uitvoering nauwlettend gevolgd worden, maar we zorgen er juist voor dat de wet strak wordt geïmplementeerd." Met die zelfverzekerde woorden moet hij de raadsfracties geruststellen, die in de commissie hun bezorgdheid hadden geuit over de brief van de natuurstichting. Afgaande op de overige reacties in de raadscommissie kan de wethouder rekenen op brede steun als de gemeenteraad het stuk komende maand behandelt.