Alie (links) krijgt een fles wijn van een dankbare klant.
Alie (links) krijgt een fles wijn van een dankbare klant. Foto: Marieke van Veen

'De reden voor mijn vertrek is mooi, maar het voelt evengoed heel raar'

WEESP Voor Alie Rozendaal (60) uit Driemond was het afgelopen vrijdag na 42 jaar haar laatste werkdag bij Bijvoet Sport in Weesp. Een weloverwogen keuze, maar toch was het toen ze die ochtend binnenkwam wel even slikken: "Als je ergens zo lang en met zo veel plezier werkt, dan is het heel raar als daar een einde aan komt."

door Marieke van Veen

Pas 17 jaar was Alie, vers van school, toen ze een advertentie in de krant zag waarin Bijvoet een nieuwe medewerker zocht. Ze trok de stoute schoenen aan, hoge hakjes welteverstaan. "Ik wilde er netjes uitzien; geen moment heb ik eraan gedacht dat ik bij een sollicitatie in een sportwinkel misschien ook wel mooie gymschoenen had kunnen dragen."

Knikkende knieën

De sollicitatie ging ze in met knikkende knieën, maar dat bleek nergens voor nodig. Het klikte meteen met meneer Bijvoet en Alie kon de volgende dag beginnen. De winkel was toen nog een stuk kleiner. "Ik heb het vanaf de eerste dag ontzettend naar mijn zin gehad. Ik heb in die 42 jaar natuurlijk ook best wat collega's zien komen en gaan, maar wie hier werkt blijft vaak lang en het is altijd een fijne en hechte groep."

Een eigen krukje

Alies krukje blijft wel, want ook haar opvolger is klein van stuk

Het leukste van haar werk vond ze het contact met de klanten. Wie naar Bijvoet gaat, komt daar voor kwaliteit, persoonlijk advies en goede service. Dus wordt er voor elke klant de tijd genomen. "Je leert de meeste echt kennen. En na zo'n lange tijd verkoop je ook weer voetbalschoenen aan een kind, waarvan de vader als jongen ook al voetbalschoenen bij je kocht. Dat is toch heel bijzonder." Alie is wat klein van stuk. Omdat ze niet bij alle rekken en stellingen kon, kreeg ze jaren geleden van haar collega's een eigen krukje. Ze heeft er dankbaar gebruik van gemaakt. Dat krukje blijft, want ook de opvolger van Alie is niet erg groot.

Gedag zeggen

Vrijdag was de winkel uitbundig versierd met ballonnen, slingers en oude foto's. Het kon niemand ontgaan dat het een speciale dag was. Bovendien had huidige eigenaar Hans van der Pouw vorige week een advertentie op de voorpagina van het WeesperNieuws gezet, zodat klanten de kans hadden om Alie gedag te zeggen. Dat gebeurde dan ook volop. Het was een komen en gaan van mensen die Alie geluk kwamen wensen, vaak met een cadeautje of een fles wijn erbij. Op haar beurt mocht Alie deze dag 21% korting geven, de helft van de 42 jaar die ze er heeft gewerkt.

Alie stopt met werken omdat ze op haar kleinzoons gaat passen: "Dat wil ik er niet 'bij' doen, daar wil ik echt van gaan genieten."