Een steun in de badkamer kan veel leed voorkomen.
Een steun in de badkamer kan veel leed voorkomen.

Preventieweek moet valpartijen ouderen terugdringen

WEESP Het is de Week van de Valpreventie. In de aanloop naar deze campagne werden er in Weesp diverse voorlichtingsbijeenkomsten gehouden die het aantal valpartijen onder senioren moeten terugdringen.

door Marieke van Veen

Ouderenverenigingen KBO en PCOB verzorgden donderdag 21 september een informatiemiddag in het Lichthuis. Ergotherapeute Ingrid Zalme en fysiotherapeut Roy Hek vertelden wat ouderen zoal kunnen doen om vallen te voorkomen. Ook deden zij met de aanwezigen lichaamsoefeningen.

Informatie en oefeningen
Vorige week dinsdag was er een soortgelijke bijeenkomst in De Wintertuin, zie foto linksonder. Aan 35 geïnteresseerde ouderen deed fysiotherapeut Willem van Lindenberg het belang van goede spierkracht, conditie en balans uit de doeken. Aansluitend gaf Ingrid Zalme informatie over het belang van een goede inrichting van de woning, deelde ze tips voor veilig gedrag in en om huis en benadrukte zij de noodzaak van oogcontroles, verantwoord medicijngebruik, goed schoeisel en beweging. Ook deze middag werd afgesloten met een half uur werken aan lenigheid, kracht en conditie.

Handige checklist
Zalme en Van Lindenberg hebben bovendien een handige checklist gemaakt waarmee ouderen, hun familie en/of hun verzorgers hun situatie en woning kunnen controleren op valrisico's. Daarin staan allerlei tips waarmee veel leed kan worden voorkomen, zoals het laten plaatsen van wandsteunen in badkamer en toilet, geen losse spullen laten slingeren naast het bed of op de trap, dagelijks dertig minuten wandelen of tuinieren en voldoende nachtrust nemen.
2500 doden per jaar
In Nederland belanden jaarlijks ongeveer 100.000 ouderen op de SEH als gevolg van een val. Bijna veertig procent daarvan moet wegens ernstig letsel worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan overlijden er meer dan 2.500. Van de overlevers komt een groot deel niet meer terug in de oude woonomgeving. Schrijnend, en het kost de samenleving ook handenvol geld. Jaarlijks gaat het in Nederland om een bedrag van € 890 miljoen. Door de vergrijzing wordt voor het jaar 2030 bovendien een verdubbeling tot een verdrievoudiging van deze cijfers verwacht. Daarom wordt er steeds meer werk gemaakt van valpreventie. Weesp doet mee aan een regionale aanpak. Professionals en vrijwilligers op het gebied van welzijn en zorg proberen het probleem terug te dringen met voorlichting, bewegingscursussen en interventies.

In De Wintertuin deden ouderen vorige week oefeningen.