De straat wordt breder, deze stoep verdwijnt, parkeren gaat in de lengte en wordt onderbroken door vijf perkjes met grachtzicht.
De straat wordt breder, deze stoep verdwijnt, parkeren gaat in de lengte en wordt onderbroken door vijf perkjes met grachtzicht. Foto's: André Verheul

Nieuwe Nieuwstad: meer blik langs kade

De Nieuwstad gaat maandag voor drie maanden op de schop. Er komen meer parkeervakken langs het water van de Oudegracht.

WEESP Het zicht op de gracht wordt minder als straks de herinrichting van het tweede deel van de Nieuwstad gereed is. De twee keer acht haakse parkeervakken worden vervangen door 19 parkeervakken in de lengte. De rij blik wordt vijf keer onderbroken door een perkje, waar zicht op de gracht blijft.

Dat betekent dat er tussen het terras van Meijers en het kippenbruggetje aan weerszijde auto's geparkeerd kunnen staan. Alleen het laatste stukje, tussen de Sam van Gentsteeg en de Wolleweversbuurt, blijft autovrij.

Het ontwerp voor de herinrichting is mede tot stand gekomen in samenwerking met de bewoners van dit deel van de Nieuwstad.

Drempels

Er komen drie verkeersdrempels, want de straat wordt ingericht als een 30 km-zone. De drempels komen ter hoogte van de wooncomplexen Tussen de Grachten en de Wintertuin. Nummer drie ligt om de hoek, voorbij de Wolleweversbuurt, in de richting van de Utrechtseweg. De rijbaan wordt 5,5 meter breed. De stoep aan de grachtzijde verdwijnt. Rijbaan en stoep worden voorzien van nieuwe stenen, maar niet van die peperdure als in het winkeldeel van deze straat, dat vier jaar geleden werd heringericht.

Omrijden

Auto's rijden om via de Aetsveldselaan, fietsers via de Achtergracht

De werkzaamheden duren drie maanden en beginnen maandag. Het werk begint bij de Pleinbrug en wordt opgedeeld in vier fases zodat niet de hele straat openligt. Het autoverkeer rijdt al die tijd om via de Aetsveldselaan en de Hugo de Grootlaan. Fietsverkeer kan tot eind november via de Achtergracht en de Wolleweversbuurt. In de laatste drie weken voor kerst moeten ook fietsers omrijden via de Aetsveldselaan en Hugo de Grootlaan.

www.weesp.nl/nieuwstad

Het gaat worden zoals hier, het winkeldeel van de Nieuwstad.
Voor het sluitstuk, vlak voor kerst, moeten ook fietsers flink omrijden.