Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.
Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Achterveren

Stefan: "Met Stefan."
Jan: "Gecondoleerd met Hansje… hoe was het?"
Stefan: "Te groot voor woorden. Haar laatste woorden: 'Geen angst.' Toen zei ze: 'Dag allemaal' en ik startte de cd track 8, 'Wild is the Wind' van Nina Simone in de lange versie. En na dat liedje was ze vertrokken. Dat liedje was meer dan een liedje. Een lied tussen leven en dood. En dan is er intens verdriet en troost iedereen elkaar met woorden als 'het is beter zo', 'ze is nu van altijd' en 'ze heeft eindelijk eeuwige rust'."
Jan: "Ik herken het. Zoals je zegt: te groot. Misschien ook wel gek genoeg, te mooi voor woorden."
Stefan: "…dus ander onderwerp. Heb je de apk overleefd?"
Jan: "Ik heb nieuwe achterveren nodig."
Stefan: "Dat is vervelend, maar daar kun je mee leven toch?"
Jan: "Ja, die achterveren zijn onmisbaar om de bumpy road die het leven toch is dragelijk te maken. Voor sommige mensen is dat muziek, voor anderen is dat een donker café, maar achterveren zijn dan weer wettelijk vastgelegd. Vorige week heb ik een verrassingsoptreden gedaan in café The Walrus om mijn apk te bekostigen, het ging rondzingen en er gebeurden mooie dingen. Het gevoel dat je zweeft en eigenlijk helemaal geen achterveren nodig hebt."
Stefan: "Maar...?"
Jan: "Maar toen kwam er een boze buurman binnenstormen en die vloog als een vogeltje in een straalmotor en toen wist ik weer hoe belangrijk die achterveren zijn."
Stefan: "Zo is het. Bij leven en welzijn. Dus hou vol, Jan!"
Jan: "Hou vol!"

Update: de auto is goedgekeurd en de uitvaart van Hansje Bunschoten is aanstaande donderdag.