Na afloop van de kindertriatlon van vorig jaar: Koen Beenken vertelt de kinderen nog eens dat ze allemaal toppers zijn.
Na afloop van de kindertriatlon van vorig jaar: Koen Beenken vertelt de kinderen nog eens dat ze allemaal toppers zijn. Foto: André Verheul

'Zoals het nu gaat bloedt de Weesper Kindertriatlon dood'

Het begon als een grapje, maar werd serieuzer: de Kindertriatlon. Na tien jaar stopt bedenker en organisator Koen Beenken ermee.

WEESP Natuurlijk hoopt hij vurig dat het anders loopt, maar als er niks gebeurt moeten we er toch aan geloven. Dan was de Kindertriatlon van afgelopen augustus de laatste na tien succesvolle jaren. De reden: bedenker en organisator Koen Beenken stopt ermee.

Dat de kans bestaat dat het sportevenement voor de jeugd volgend jaar niet doorgaat of zelfs helemaal zou kunnen verdwijnen, gaat Beenken aan het hart. "Maar het is niet anders", zegt hij resoluut. "Het is een goed moment om ermee te stoppen en het stokje over te dragen aan anderen. Een moeilijke keuze, want je geeft toch je kindje weg, maar wel de beste keuze."

Dat Beenken stopt met de Kindertriatlon heeft twee redenen. De meest logische: de kinderen van de Weesper zijn de leeftijd van de Kindertriatlon ontgroeid. "Het begon voor en door hen, op een mooie zomerse dag", zo blikt de Weesper terug. "Het plan ontstond om een Kindertriatlon te houden, over een korte afstand in en rond De Vest. Eerst een ochtendje oefenen, en daarna een heuse wedstrijd. Er deden zeven kinderen mee, maar het was geweldig. Een jaar later volgde een tweede. En vanzelf werd het groter en groter." De andere reden om ermee te stoppen heeft te maken met dat succes: de Kindertriatlon is steeds groter geworden, de deelnemers voor een groot deel steeds serieuzer, maar de Kindertriatlon blijft hetzelfde. "We staan op de kaart. Afgelopen keer deden er een krappe tweehonderd jonge atleetjes mee. Een deel doet dat echt nog voor de lol, andere pakken het serieuzer aan. En dat terwijl de Kindertriatlon is gebleven wat het was: een leuk spelletje. Maar de meeste deelnemers gaan meer dan dat verwachten, een meer professionele wedstrijd. En dat is terecht. De Kindertriatlon moet die volgende stap zetten. Sterker nog: zoals het nu gaat bloedt de Kindertriatlon dood. En die volgende stap kan, wil en ga ik niet maken. Er moet iemand opstaan, of misschien zelfs meerdere mensen, om het stokje over te nemen."

Wat Beenken betreft wordt de volgende stap gezet. "Een serieuzere wedstrijd, op een serieuzer parcours. Misschien wel op dezelfde dag en op hetzelfde parcours als de echte triatlon. Met betere tijdwaarneming. Dat zou echt de ideale volgende stap zijn. Dan geef je de Kindertriatlon ook meer bestaansrecht. Als er mensen opstaan om dat voor elkaar te boksen, dan heeft Weesp er echt een schitterend sportevenement bij. Ik sta klaar om alle draaiboeken over te dragen. Kom maar op!"