Op dit onderhoudsspoor rijden niet dagelijks, maar toch wel regelmatig onderhoudstreinen.
Op dit onderhoudsspoor rijden niet dagelijks, maar toch wel regelmatig onderhoudstreinen. Foto's: Marieke van Veen

'Je hoeft maar een duw te krijgen of je ligt op het spoor'

Het verboden rangeerterrein aan de Sportparklaan wordt gebruikt als hangplek. Om er te komen leggen jongeren een gevaarlijke route af.

WEESP Omwonenden van het rangeerterrein aan de Sportparklaan maken zich zorgen omdat deze gevaarlijke locatie door jongeren wordt gebruikt als hangplek. Dit verboden, afgelegen terrein weten de tieners te bereiken via een damwand in de sloot. Ze lopen dan langs het onderhoudsspoor waar - niet dagelijks, maar toch wel regelmatig - onderhoudstreinen rijden.

"Zo'n kind hoeft maar een speels duwtje te krijgen of hij ligt op het spoor", verwoordt een bezorgde buurtbewoner de zorgen. Hij heeft afgelopen weken meermaals contact gehad met de politie. Omdat er nog geen actie ondernomen is, wendt hij zich nu tot de krant.

De buurtbewoner vertelt: "Een paar weken geleden waren ze er zomaar, die jongeren. Soms wel met acht tegelijk. Zij steken via een balk de sloot over. Vervolgens slaan ze linksaf en lopen langs het onderhoudsspoor richting het rangeerterrein. Achter de geluidswal loopt het gewone spoor, maar die geluidswal houdt op het rangeerterrein op. Je moet er niet aan denken dat ze daar ook zo dichtbij komen." Van Zijl laat de damwand zien. Het is een smalle, houten constructie maar een jong, lenig iemand komt makkelijk naar de overkant. Op de dag van ons gesprek regent het de hele dag al pijpenstelen. De buurtbewoner: "Normaal zouden ze er nu al zijn, maar het is te nat denk ik. Als het weer niet al te slecht is, zijn ze hier dagelijks te vinden." Op het terrein - keurig van achter het hek - zwerven inderdaad lege verpakkingen van chocomel, frisdrank, snoep en chips. ProRail is van de situatie op de hoogte, zo meldt woordvoerder Mercedes Grootscholten. De balk weghalen is volgens haar geen optie: "Deze damwand is nodig om het waterpeil op de juiste stand te houden. We bekijken nu of het mogelijk is om een hek te plaatsen."

De damwand houdt het water op peil. ProRail overweegt hier een hek.