Activiteiten zijn nodig om de binnenstad van Weesp aantrekkelijk te maken, vindt de WDO.
Activiteiten zijn nodig om de binnenstad van Weesp aantrekkelijk te maken, vindt de WDO. Foto: André Verheul

WDO: voor aantrekkelijk centrum is ondernemersfonds nodig

Een fonds waar iedere ondernemer aan bijdraagt en waarmee je de binnenstad aantrekkelijker maakt. De WDO wil er graag aan.

WEESP Of het nu grote evenementen zijn, zoals de sinterklaasintocht en Weesp Gastvrij, of de kleinere activiteiten zoals een springkussen of een leuke winkelactie: bijna alle activiteiten in de binnenstad van Weesp worden geheel of voor een groot deel gefinancierd door winkeliersvereniging WDO of door extra sponsorbijdragen die aan winkeliers worden gevraagd. "Een trouwe groep ondernemers betaalt mee, andere liften gratis mee. Dat steekt", zegt WDO-voorzitter Albert Vos.

Volgens hem zijn het vooral de kleine, lokale winkeliers die bijdragen en blijven de grotere winkelketens achter. In veel andere steden wordt dat opgelost door een stadsfonds of een vergelijkbare speciale regeling, waarbij de gemeente het geld int via de belastingen en mag besteden aan versterking van de lokale binnenstad. Eerdere pogingen om zoiets in Weesp van de grond te krijgen liepen op niets uit. Een belangrijke voorwaarde voor zo'n regeling is dat er een breed draagvlak is onder de ondernemers die de extra belasting moeten betalen. Dat draagvlak is er al in grote mate, zegt Vos. "Onze leden willen het graag." Daarom is er opnieuw een poging, dit keer in de vorm van het invoeren van reclamebelasting. Het komt erop neer dat iedereen in de binnenstad met een reclamebord bij de deur wordt aangeslagen. Daarbij moet volgens Vos worden gedacht aan een gemiddeld bedrag van 40 euro in de maand. Een stichting met een raad van toezicht bepaalt waar het geld aan wordt besteed. Het moet ertoe leiden dat ook Blokker, Kruidvat, Albert Heijn en andere freeriders een duit in het zakje doen.

Solidariteit

Slager Maarten van Donk is voorstander van de invoering van reclamebelasting. Hij rekent voor dat hij 500 euro per jaar aan WDO-contributie betaalt en door het jaar heen nog zeker het dubbele bijdraagt aan sponsoring van activiteiten voor de binnenstad. Als via reclamebelasting een ondernemersfonds kan worden gevuld, worden de lasten evenrediger verdeeld. Hij wijst op het belang van reuring in de Weesper winkelstraten. "We moeten als Weesper ondernemers samen aan de bak om het centrum aantrekkelijk te houden, ook straks voor de mensen uit Weespersluis. Dit hoort ook bij ondernemen. Het gaat om solidariteit. En iedereen zal er profijt van hebben."
De WDO wil met ondernemers om tafel en legt het voorstel voor een ondernemersfonds voor tijdens een bijeenkomst op donderdag 19 oktober (19.30 - 21.30 uur) in de kantine van het stadskantoor.

www.weesp.nl/ondernemersfonds

'Trouwe groep betaalt, anderen liften gratis mee. Dat steekt'
Af en toe een springkussen zorgt voor reuring.