De Kors Breijerschool bij de korte staking in juni.
De Kors Breijerschool bij de korte staking in juni. Foto: Marieke van Veen

'De kinderen verdienen een meester of juf die ze tijd en aandacht kan geven'

De basisscholen waren donderdag dicht, er werd gestaakt. De meesters en juffen willen meer salaris en minder werkdruk. We vroegen ze om uitleg.

WEESP Op een enkeling na deden alle Weesper basisschoolleraren afgelopen donderdag mee aan de staking. De scholen waren die dag gesloten. Zo hopen zij voor elkaar te krijgen waar ze al langer om vragen: meer salaris en minder werkdruk. Waar zitten de pijnpunten vooral? We vroegen het de Weesper leerkrachten.

'De kinderen verdienen beter'

Juf Susan Donders, Jozefschool: "Filosoof Lammert Kamphuis sloot in Den Haag zijn betoog af met: 'Leraren verdienen meer dan ze verdienen.' Een slotakkoord dat paste bij zijn verhaal én bij ons gevoel. Natuurlijk zou ik niet klagen als ik meer verdien, maar er is nog een groep die meer verdient: de kinderen in onze klas. Zij verdienen een meester of juf die tijd heeft om lessen goed voor te bereiden, werk na te kijken en zich te verdiepen in de leerlingen. Zij verdienen begeleiding als zij iets lastig vinden. Zij verdienen aandacht. Maar met de steeds grotere klassen, de steeds grotere diversiteit in de klas en de grotere administratieve eisen wordt dat alsmaar lastiger. Ik ken geen meester of juf die zich daar prettig bij voelt. Onze wens: meer handen in de klas, zodat de kinderen krijgen wat zij verdienen!"

'Verschil in salaris is te groot'

Juf Marlies Everts, Van der Muelen-Vastwijkschool: "De reden van het staken is 2-ledig. De werkdruk is flink: goed passend onderwijs voor elke leerling, te grote groepen met de daarbij behorende administratie, gesprekken met ouders, vergaderingen, voortdurende schoolontwikkeling om de kinderen goed voor te bereiden op de toekomst en ga zo maar door. Gelukkig zijn leerkrachten gedreven en willen we altijd het beste uit de kinderen en onszelf halen. Het is onmogelijk op deze koers door blijven gaan. Naast die hoge werkdruk is er een te groot verschil in salaris met een tweedegraads middelbaaronderwijs docent. Dit is niet uit te leggen. Zeker met oog op de toekomst, waarin we veel nieuwe leraren nodig zullen hebben en de huidige leraren overeind moeten blijven is een verandering op beide vlakken noodzakelijk."

'We lijken wel een klerk'

'Huidige leerkracht lijkt wel een klerk die alles maar moet bijhouden'

Meester Douwe Hoitsma, Jozefschool: "Ik staak voor 'Meer handen, meer geld en ieder kind telt!' Met 'meer handen' bedoel ik bijvoorbeeld meer klassenassistenten in de klassen waarin kinderen met speciale onderwijsbehoeften zitten. 'Meer handen' betekent ook meer leerkrachten, omdat er nu al een leerkrachtentekort is en dat alleen maar groter wordt als er niets verandert. 'Meer geld' willen we voor de inzet van klassenassistenten, maar we willen ook meer loon voor zittende én nieuwe leerkrachten, zodat het vak aantrekkelijker wordt. 'Meer geld' is ook nodig voor deskundigheidsbevordering, zodat leerkrachten in hun talenten en motivatie versterkt worden. Tenslotte is er meer geld nodig voor randvoorwaarden, zoals conciërges, schone scholen etc. om het lesgeven te optimaliseren. Nog een belangrijk punt zijn de administratieve taken. De huidige leerkracht lijkt wel een klerk die precies moet bijhouden wat hij zal doen, doet en heeft gedaan. Veel leerkrachten ervaren hierdoor werkdruk en raken gedemotiveerd. Ze houden minder tijd over voor hun werkelijke vak: lesgeven aan kinderen."

Weinig reacties

Om de problemen op aansprekende wijze in kaart te brengen, is ook aan diverse andere meesters en juffen van de andere scholen om een reactie gevraagd, maar die reageerden niet of lieten weten niet inhoudelijk op de kwestie te willen ingaan.

Twee dagen dicht

Als de staking van donderdag geen resultaat oplevert, gaan de basisscholen in november waarschijnlijk twee dagen dicht.

Leraren van de Jozefschool bij de manifestatie in Den Haag.