Stefan: 'Ik heb helemaal geen zin om zielig te zijn.'
Stefan: 'Ik heb helemaal geen zin om zielig te zijn.' Foto: Femke Berkhout

Stefan Stasse: 'Ik voel me enorm gesteund'

WEESP Het was gisteren een spannende dag voor Weesper presentator Stefan Stasse. De NPO maakte de nieuwe radioprogrammering bekend en na een paar weken van onzekerheid zou hij horen of zijn programma 'De Staat van Stasse' moet verhuizen naar Radio 5.

Half september las Stefan in de krant dat dat plan er lag. Rob Stenders zou terugkeren in de middag op Radio 2, zijn opvolgster Annemieke Schollaardt zou dan weer verhuizen naar de avond in de tijd die Stefan al ruim vier jaar iedere avond vult met 'De Staat van Stasse'. En dat zou dan weer moeten verhuizen naar Radio 5.

Bij het schrijven van dit artikel was de nieuwe radioprogrammering nog niet bekend. Maar Stefan verwacht wel dat die verhuizing naar Radio 5 erin staat. "Zo'n zenderprogrammering is een hele ingewikkelde puzzel, daar hebben ze natuurlijk al lang en breed over nagedacht. Alleen is het wel een absurde situatie dat de plannen ons zo kort van tevoren duidelijk zijn geworden." Stefan heeft dit al eens meegemaakt met zijn programma 'Theater van het Sentiment'. "Dat vond ik ook niet leuk, maar ik begreep de argumenten wel. Deze keer hoor ik geen inhoudelijke argumenten. We hebben min of meer de opdracht gekregen om voor Radio 2 een soort anarchistisch programma te maken waar er maar één van is. Dat is ons met een geweldige redactie in een paar jaar tijd gelukt. De luistercijfers zijn goed, we zijn vorig jaar genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon. Iedereen was tevreden. Missie geslaagd en nou door, dacht ik."

Past dit programma eigenlijk ook op Radio 5?
"Ik zou het programma toch iets anders gaan maken voor Radio 5. Maar ik ben daar helemaal niet mee bezig. KRO-NCRV heeft aangekondigd dat ze stappen zou gaan ondernemen, die staat voor 100% achter ons programma op Radio 2."

Als je moet verhuizen, ga je er dan toch weer met volle moed tegenaan?
"Natuurlijk! Ik heb ook helemaal geen zin om zielig te zijn. Het voelt nu even als een soort liefdesverdriet. Ik werk daar al zo lang tien uur per dag aan dat programma. Ik ben ook geen mens dat met een spandoek de straat op gaat. Maar het gaat zo goed en er zijn zo veel reacties gekomen, tienduizenden, dat is niet normaal. Ik voel me enorm gesteund."

Je wordt geen demissionair Staatshoofd van de Staat van Stasse?
"Nee, nog steeds niet. Dat is mijn plan ook niet! Hoewel, we kunnen altijd nog ondergronds gaan uitzenden natuurlijk."

'Ik ben geen mens om met een spandoek de straat op te gaan'

Archieffoto: Stefan presenteert al jaren de Nacht van Weesp.