Dat Weesp moet fuseren, dat staat volgens de meeste respondenten van de Stadspeiling wel vast. Maar met wie is minder duidelijk.
Dat Weesp moet fuseren, dat staat volgens de meeste respondenten van de Stadspeiling wel vast. Maar met wie is minder duidelijk. Foto: Christian Pfeiffer

Amsterdam of Gooise Meren? Inwoners Weesp sterk verdeeld in voorkeur

De gemeenteraad van Weesp moet op 9 november kiezen tussen Amsterdam en Gooise Meren. De inwoners van Weesp zijn sterk verdeeld.

WEESP Een gemeentefusie is oké, maar met wie blijft de vraag. De uitkomst van de Stadspeiling van het WeesperNieuws is geen klip-en-klaar antwoord op de belangrijkste fusievraag: Amsterdam of Goosie Meren?

In september 2016 rondde de gemeenteraad van Weesp een onderzoek af naar de eigen bestuurskracht en trok de volgende conclusie: Weesp kan niet volledig zelfstandig verder. Hoe zelfstandig ons stadje aan de Vecht in de voorbije eeuwen ook is geweest, de taken waar een gemeente vandaag de dag voor wordt gesteld, kunnen niet meer worden uitgevoerd met een gemeentebestuur en een ambtenarenapparaat dat is toegespitst op een kleine 20.000 inwoners.

Om de stad goed te kunnen blijven besturen, moet er een samenwerkingspartner worden gezocht, zo heeft de gemeenteraad moeten constateren. Met die partner zou eerst ambtelijk gefuseerd moeten worden (ambtelijke kracht bundelen, Weesp houdt een eigen gemeenteraad) om vervolgens gemeentelijk te fuseren (er ontstaat een nieuwe gemeente, Weespers stemmen voor de gemeenteraad van die gemeente.)

Fuseren ja of nee?

Uit de Stadspeiling blijkt dat een meerderheid kan billijken dat Weesp zijn zelfstandigheid moet opgeven voor een goed bestuur. Eén op de drie is er geen voorstander van. Zij zullen het werk van het Comité Zelfstandig Weesp van harte steunen. Ruim 60% van de respondenten zegt er een voorstander van te zijn dat de Weesp aansluit bij een andere gemeente en volgt dus de gemeenteraad.

Maar met wie moet je dan eerst ambtelijk en vervolgens bestuurlijk fuseren? De gemeenteraad besloot de reële opties terug te brengen tot twee, om die grondig te onderzoeken: Amsterdam of Gooise Meren. Die keuze is logisch als naar de uitkomst van de Stadspeiling wordt gekeken (pagina hiernaast). Want van alle reële opties worden Amsterdam en Gooise Meren het meest genoemd. Opgaan in een grote Gooistad (alle gemeenten in Gooi en Vechtstreek) is bij de respondenten voorkeur nummer drie. Opvallend is dat een fusie Weesp-Hilversum absoluut niet gewenst is onder de Weespers.

Sterk verdeeld, met lichte voorkeur voor Amsterdam

Amsterdam of Gooise Meren?

Als de Stadspeiling, net als de gemeenteraad, alle reële opties terugbrengt tot twee, blijkt er onder de respondenten een grotere voorkeur voor Amsterdam (57%) dan voor Gooise Meren (40%). Dat zegt veel, maar niet alles. Omdat de Stadspeiling een aselecte steekproef is onder 250 Weespers van 18 jaar en ouder geeft de uitkomst een duidelijke trend aan, maar kan niet representatief zijn voor de gehele Weesper bevolking. Dat betekent dat de uitkomsten in werkelijkheid zo'n 5 à 6% hoger of lager kunnen liggen. De voorkeur voor Amsterdam zou dus nog iets groter kunnen zijn, maar het verschil met Gooise Meren zou ook iets kleiner kunnen zijn. De conclusie die uit de uitslag van 57-40 getrokken moet worden, is dan ook dat de inwoners van Weesp sterk verdeeld zijn en dat als er al een voorkeur is, die licht uitvalt in het voordeel van Amsterdam.

Dat we hier over een belangrijk onderwerp spreken, is duidelijk: ruim 90% van de respondenten geeft aan de bestuurlijke toekomst (heel erg) belangrijk te vinden. Een andere opvallende uitkomst is dat ondanks de stadspanels, inwonersbijeenkomsten en andere participatie bijna de helft van de respondenten vindt in onvoldoende mate betrokken te zijn geweest in het aanstaande besluit van de gemeenteraad.

Referendum

Een referendum dan? Een referendum over de fusiepartner vinden de respondenten meer nodig (59%) dan een volksraadpleging over zelfstandig blijven (45%).