Weesper Paul Korzelius op een Kampong op Bali.
Weesper Paul Korzelius op een Kampong op Bali.

'Bedankt allemaal, zonder jullie was dit niet gelukt'

WEESP Afgelopen zomer vertrokken Paul Korzelius, zijn vrouw Yvonne en hun dochter Isabel naar Indonesië. Om uit te rusten en te genieten, maar ook om iets te betekenen voor de kansarme kinderen daar. Mede dankzij de steun van andere Weespers is er veel bereikt.

door Marieke van Veen

Het begon al goed op de dag van aankomst: "Na een reis van twee dagen kwamen we aan op Bali. In plaats van uit te rusten, zijn we direct doorgereden naar een winkel in Denpasar. Daar hebben wij voor dik 500 euro aan schoolboeken gekocht. Bij de kassa vroeg een dame wat we met al die boeken van plan waren. Onze uitleg ontroerde haar zo dat zij ons ter plekke een financiële bijdrage gaf."

De reis werd voortgezet naar Lombok: "Daar hebben we op een school die minimale aandacht krijgt van de regering schoolboeken uitgedeeld aan kinderen. Ook hebben we de schoolbibliotheek aangevuld en de kinderen getrakteerd op melk en koekjes." Onderweg deelde het gezin ook nog tasjes met boeken en schoolmaterialen uit aan kinderen langs de weg: "Een hele happening, want ze zijn niet gewend om iets krijgen, laat staan van een blanke toerist." Op Lombok kocht Korzelius nog meer schoolboeken, die terug op Bali in schooltasjes werden uitgedeeld aan kinderen op de kampong van Kadek, een jongetje dat het gezin al jaren kent.

"Daarna zijn we naar de grootste boekenwinkel op Bali geweest, waar we het grootste deel van ons budget hebben uitgegeven aan boeken, schooltassen en schoolbenodigdheden. We waren wel 2,5 uur binnen. Alles goed uitzoeken was al lastig, maar het afrekenen was ook een avontuur. Als je een koker koopt met 50 puntenslijpers wordt deze opengemaakt en worden ze stuk voor stuk nageteld." Deze schoolspullen werden weer uitgedeeld op een andere kampong. Omdat het gezin graag nog iets extra's wilde doen voor de kinderen op de kampongs, werden er uitjes naar zwemparadijzen op poten gezet: "Zwemmen, ijsjes, McDonald's: ze hadden de dag van hun leven."

Bij Korzelius begon de reis inmiddels zijn tol te eisen: "Nadat we vertrokken uit de tweede kampong werd ik ziek. Er waren een injectie en allerlei pillen voor nodig om me weer op de been te krijgen. In die resterende dagen hebben we nog veel meer kinderen die we onderweg tegenkwamen blij gemaakt met schoolspullen. Dus Weespers, vrienden, collega's en familie: hartelijk bedankt voor jullie gulle giften. Hierdoor is dit project een succes geworden!"

Weesper gezin deelt schoolspullen uit in Indonesië
Paul, Yvonne en Isabel hebben veel kinderen blij kunnen maken.