Helene di Bucchianico en Andrea Galesloot winnen 'Smart & Dart'.
Helene di Bucchianico en Andrea Galesloot winnen 'Smart & Dart'.

Helene en Andrea schenken deel prijzengeld Smart & Dart aan Edukans

WEESP Sorry 'Slimme Pijlen' uit Meppel, maar jullie waren kansloos tegen Andrea Galesloot en Helene di Bucchianico uit Weesp. Kinderen die vorige week woensdag 'Smart & Dart' op NPO Zapp hebben gezien, zagen hoe het jongensteam compleet werd weggespeeld door de meiden uit Weesp.

door Marieke van Veen

De Cupcakes, zo noemden ze zich. Bij de introductie probeerde presentator Buddy Vedder de twee het geheim van de ultieme cupcake te ontfutselen: "Zeggen we niet, dat is geheim."

Al meteen bij de eerste vraag bleken de vriendinnen (allebei 11 jaar) een gouden koppel. Helene beantwoordde vrijwel alle vragen correct, en na ieder goed antwoord gooide Andrea een mooie score op het dartbord. Na vijf vragen stond het 110 - 0. De jongens van de Snelle Pijlen keken wat bedremmeld.

Beetje zielig

Een beetje zielig vonden ze het wel voor de jongens, maar Andrea en Helene van de brede school Kors Breijer zijn vooral superblij en trots op hun overwinning. Afgelopen zomer zaten ze bij school op een grasveldje toen er een vrouw op ze af kwam gestapt. "Ze vertelde dat ze kandidaten zocht voor een nieuw kinderprogramma. We hadden al eens in het publiek gezeten bij 'Studio Snugger' en het leek ons meteen heel leuk om hieraan mee te doen."

'Op tv zag je heel veel kleuren, maar de studio was helemaal groen'

Spontaan genoeg

De twee gingen naar een soort auditiedag en werden al snel spontaan genoeg bevonden voor deelname. Ter voorbereiding op de opnamedag zijn ze hard gaan oefenen. Andrea: "Ik ben gaan darten bij mijn opa en toen we op vakantie gingen hebben we het dartbord meegenomen." Helene is van alles gaan opzoeken en heeft extra geoefend op rekenen en spelling en zo. "Maar tijdens de opnames bleek het vooral te gaan om algemene kennisvragen. Gelukkig ging dat toch goed." De opnames waren in de laatste week van de zomervakantie. "Dat ging de hele dag door, met steeds andere teams. Buddy kreeg steeds nieuwe kleding en ander haar om te doen alsof het op verschillende dagen was opgenomen."

Alles groen

De meiden hebben het programma vorige week niet samen kunnen kijken. "Maar we hadden elkaar wel aan de telefoon. Het was heel gek om onszelf op televisie terug te zien." Het decor is in het echt ook heel anders, verklappen ze: "Op tv zag je allemaal lampen en heel veel kleuren, maar wij stonden in een lege, felgroene ruimte, heel raar."

De meiden kijken terug op een leuk avontuur. Andrea: "We zouden graag weer zoiets doen."