Op welke punten nemen de Weesper politieke partijen straks hun beslissing? En waarom weten we dat nog niet?
Op welke punten nemen de Weesper politieke partijen straks hun beslissing? En waarom weten we dat nog niet?

'Politieke partijen moeten nu zeggen hoe ze tot een besluit gaan komen'

Welke afwegingen maakt de Weesper politiek eigenlijk als het gaat om de keuze Amsterdam/Gooise Meren? Die vraag stelt oud-wethouder Dick Spel in dit ingezonden artikel.

WEESP Samengaan met Amsterdam of met Gooise Meren? Voordat die keuze wordt gemaakt, is de belangrijke vraag wat de afwegingen van de Weesper politiek zijn. Omdat deze vraag nog niet is beantwoord, kunnen de inwoners hierover geen politieke dialoog voeren. Zij worden nu gedwongen in een 'Amsterdam-of-Gooise-Meren'-discussie. En daar schiet je niets mee op.

Het is daarom tijd dat de Weesper politieke partijen hun invulling van het afwegingskader aan de bevolking voorleggen. En vertellen welke onderwerpen en standpunten zij belangrijk vinden en hoe zwaar ze die willen meewegen in hun standpunten. Zodat de inwoners van Weesp op dat politieke voorsorteren kunnen reageren. Alleen dan is er een kans op een inhoudelijke discussie, of misschien zelfs een dialoog. En kunnen de Weesper politieke partijen op basis van die dialoog een weloverwogen keuze maken.

Het voorstel

Wat weten we tot nu toe? Er is een collegevoorstel. Amsterdam scoort daar beter op het onderdeel 'strategische positie in de regio' maar slechter op de afstand tussen burger en bestuur. De gemeentebelasting in Amsterdam is lager dan in Gooise Meren. De desintegratiekosten voor de belastingbetaler zijn bij een keuze voor Amsterdam wel weer € 2,7 miljoen hoger. En verder zegt het collegevoorstel niet zo veel.

Niet dat een fusie met Amsterdam betekent dat Weespers bij de gemeenteraadsverkiezingen 3% stem hebben. Bij Gooise Meren is dat 30%.

Wat vinden we belangrijk?

Tijd dat partijen hun afwegingen aan bevolking voorleggen

Maar wat vindt de bevolking belangrijk? Een sterke gemeente? Gooise Meren komt bestuurlijk en organisatorisch niet over als een sterke gemeente. Wel ambitieus, maar niet zo professioneel. Ruimte voor bevolkingsinitiatieven? Is die ruimte in Gooise Meren groter dan in Amsterdam? Of juist andersom? Onder welke bestuurscommissie komt Weesp te vallen? Weesp grenst aan Zuidoost en komt onder de bestuurscommissie Zuidoost te vallen, zodat we straks een geheel vormen met de Bijlmer. Maar dan wel met een eigen Weesper gebiedsplan. En hoe zit dat met Gooise Meren? Gaat die ook met gebiedsplannen werken? Goed om vooraf te weten, alleen: we weten het niet. We weten zelfs niet hoe belangrijk de politieke partijen in Weesp dat vinden.

Winkels, woningen, scholen

WDO en Weesp Marketing kiezen voor Amsterdam. Maar er is natuurlijk meer dan middenstand en marketing. Wat betekent een fusie bijvoorbeeld voor de woningmarkt? Weesp maakt deel uit van de Gooi en Vechtstreek. Dat is een andere woningmarkt dan die van Amsterdam. En wordt de Weesper eis 'voorrang voor Weespers' eigenlijk wel gegarandeerd? Want daar gaan de gemeenten niet over, maar de regio's. En die zijn niet geraadpleegd. Willen Weespers voor nieuwe woningen erfpacht? Kiezen we voor voordeel voor woningbezitters, of voor woningzoekenden, zoals jongeren? Kiest de politiek wel voor de jongeren? Amsterdam kent voor middelbare scholen geen vrijheid van schoolkeuze. Geldt dat dan straks ook voor Weesp? Of juist niet? Hoe zit het met de jeugdzorg of de jeugdgezondheidszorg? Of kiezen de partijen juist voor de ouderen?

En vind je met Amsterdam-Zuidoost/Weesp de hereniging van Weesperkarspel van historisch belang? Of is het juist belangrijk dat je Muiden en Naarden en Weesp historisch verbindt?

Wat vind je het belangrijkste?

Het blijft heel lastig om een afweging te maken. Wat laat je het zwaarst meewegen? En wat of wie is dan overwegend het belangrijkst? De professionele ambtelijke organisatie? De kosten? De jeugd die de toekomst heeft? Inwoners die steun nodig hebben? Ondernemers? Verenigingen?

Dit is het moment voor de Weesper politiek om te laten zien hoe zij die moeilijke afweging willen gaan maken en waar zij voor staan. Want wij, de inwoners van Weesp, willen natuurlijk weten hoe ze tot een besluit gaan komen. En we willen vooral de mogelijkheid hebben om met de Weesper politiek een dialoog te voeren over hun overwegingen en afwegingen. Dus moeten de politieke partijen heel snel tekst en uitleg gaan geven. Zodat wij, de inwoners van Weesp, kunnen reageren op hun motivering.

Dick Spel was raadslid en wethouder voor GroenLinks in Weesp, vervulde diverse beleidsfuncties bij onafhankelijke maatschappelijke organisaties en is nu zelfstandig adviseur.


De gemeenteraad houdt op maandag 30 oktober een bijeenkomst in de Grote Kerk. De fracties uit de Weesper gemeenteraad gaan 'op de zeepkist', zoals de aankondiging vermeldt. Het publiek zal dan willen weten wat zij (vooralsnog) concluderen uit alle informatie die voorhanden is. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur.