Teus Vos op zijn 100ste verjaardag in 2015.
Teus Vos op zijn 100ste verjaardag in 2015. Foto: Marieke van Veen

Afscheid van de oudste Weesper

WEESP Teus Vos is vorige week woensdag (11 oktober) op 102-jarige leeftijd overleden. Hij was voor zover bekend de oudste inwoner van Weesp.

door Marieke van Veen

Teus Vos vierde in januari zijn laatste verjaardag. Locoburgemeester Astrid Heijstee kwam toen nog bij hem op visite in Oversingel.

Mooie verhalen

De Weesper zat altijd vol mooie verhalen, doorspekt met grappen en grollen. Hij kon smakelijk vertellen over zijn leven en de dingen die hij had meegemaakt. Hij bleef tot op hoge leeftijd kwiek en avontuurlijk van geest. Toen hij in 2015 100 werd verklapte hij zijn geheim van het bereiken van zo'n hoge leeftijd: "Hard werken, groenten uit eigen moestuin en op z'n tijd een borreltje."

Teus zette op zijn 97ste nog eigenhandig een inbreker het huis uit

Ballonvaart

Teus Vos kwam oorspronkelijk uit Driemond. Na zijn huwelijk met Ger Kruijswijk - eveneens uit Driemond - stichtte hij een gezin in het Gein. Jaren na het overlijden van zijn vrouw is hij in Weesp gaan wonen. Eerst in De Wintertuin, waar hij op 97-jarige leeftijd nog eigenhandig een inbreker op straat gooide: twee jongens probeerden binnen te komen, de een moest dringend wat water drinken. "Ik vertrouwde dat natuurlijk voor geen meter. Ik heb die ene bij zijn nekvel gegrepen en op straat gezet." In datzelfde jaar maakte hij ook nog een ballonvaart boven Utrecht, een cadeau van zijn kinderen.

De familie neemt morgen afscheid van Teus Vos.