Dit vrolijke duo geeft tips op Facebook.
Dit vrolijke duo geeft tips op Facebook. Foto: Waterschap AG&V

Slootjesteam schiet te hulp bij schoonmaken van je sloot

Wie een sloot achter zijn tuin heeft, moet het af en toe eens schoonmaken. Het Waterschap gaat dat controleren. Maar biedt ook hulp.

WEESP 'Maak je slootje schoon', dat is de oproep van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) aan alle particuliere slootjeseigenaren. Niet iedereen lijkt echter te weten dat die sloot achter zijn tuin van hem is. Maar er komt wel een controle aan.

Wie een slootje heeft op zijn eigen terrein moet dit zelf schoonhouden van vuil en waterplanten. En dat wordt gecontroleerd: de jaarlijkse schouw van het Waterschap AGV is van 30 oktober tot en met 10 november. Wie het tijdens de schouw niet op orde heeft, krijgt nog een kans om het voor 4 december te regelen, daarna doet Waternet het en krijgt de eigenaar de rekening daarvan gepresenteerd.

Afvoer van regen

De belangrijkste reden dat de sloot schoon moet zijn is de afvoer van regenwater, vertelt Pieter Kruiswijk, dagelijks bestuurder bij het waterschap en daarnaast zelf als boer ook slootjeseigenaar.

Jaarlijkse schouw

"Met name in het najaar en de winter kan er veel regen vallen; als de sloot dan vol plantjes en vuil ligt, komt het water niet snel genoeg bij het gemaal en kan een straat of wijk onder water lopen." Wie nu de sloot schoonmaakt, heeft daar in het voorjaar zelf ook plezier van. "In de lente heb je een mooie sloot en geen stinkslootje, waarin de vissen en mooie waterplantjes weer ruimte hebben." Waar zijn die particuliere sloten te vinden? "In de polders zijn de sloten vaak eigendom van agrariƫrs en die kennen het fenomeen van de jaarlijkse schouw wel, dat doet het waterschap al eeuwen", aldus Kruiswijk.

'Vaak weten mensen zelf niet dat ze eigenaar zijn van een sloot'

Krooshaak

"Maar ook in stedelijk gebied als Weesp zijn er mensen die aan een slootje wonen dat hun eigendom is, of voor de helft samen met de eigenaar aan de overkant van de sloot. Vaak weten ze dat zelf niet. Met de Slootjesweek - vlak voor de schouw - willen we dit onder de aandacht brengen." Misschien is het schoonmaken van de sloot niet iets waar een eigenaar naar uitkijkt, maar volgens het waterschap kan het ook leuk zijn als je er met buren en vrienden een 'baggerfeest' van maakt bijvoorbeeld. Alles wat je nodig hebt: een kantzeis, een krooshaak en een hogedrukspuit. En hoe je die dan gebruikt laat Waterschap AGV zien in een drietal grappige video's op Facebook. Iedere eigenaar die een foto instuurt van zijn sloot maakt bovendien kans op hulp van het Slootjesteam. "Meedoen, dan hoef je het misschien niet helemaal zelf te doen", roept Kruiswijk op.

www.agv.nl/slootjesweek

facebook.com/waterschapagv

Het slootje achter de tuin is meestal ook van de huiseigenaar.