CDA-raadslid Jan Renzenbrink overhandigt de formulieren aan Bahman Khalafi en Fahima Popal van het Comité Zelfstandig Weesp.
CDA-raadslid Jan Renzenbrink overhandigt de formulieren aan Bahman Khalafi en Fahima Popal van het Comité Zelfstandig Weesp. Foto: Gemeente Weesp

Referendum over fusie kan niet, over fusiepartner wel

Een raadgevend referendum over de bestuurlijke toekomst is aangevraagd, maar het kan niet op de manier zoals de aanvragers willen.

WEESP Het Comité Zelfstandig Weesp maakt serieus werk van een referendum over de bestuurlijke toekomst.

Bahman Khalafi en Fahima Popal van het comité haalden donderdag in het stadhuis de formulieren op die nodig zijn om de volksraadpleging aan te vragen. Een referendum moet gaan over een voorgenomen raadsbesluit. Het raadsbesluit over de bestuurlijke toekomst, op de agenda voor 9 november, gaat over de keuze tussen Amsterdam of Gooise Meren als de toekomstige fusiepartner (eerst ambtelijk, daarna bestuurlijk).

Het ingewikkelde is nu dat het Comité Zelfstandig Weesp, zoals de naam al doet vermoeden, zich helemaal niet wil uitspreken over Amsterdam of Gooise Meren. "Dat kan ons de bout hachelen, om het op z'n Amsterdams te zeggen", sprak Gjalt Zondergeld namens het comité. Het gaat het comité om de vraag: zelfstandig blijven of niet. Kan daar ook nog een referendum over gehouden worden? Volgens de gemeente is het daarvoor te laat. De gemeenteraad stemde in oktober 2016 in met de Toekomstvisie. Daarin staat: "De gemeenteraad heeft op basis van alle onderzoeken geconcludeerd dat volledig zelfstandig (zonder hulp van anderen in welke vorm ook) verder gaan als Weesp geen optie meer is." Het besluit om niet zelfstandig te blijven is daarmee impliciet genomen. De Toekomstvisie zette het onderzoek naar fusiepartners in werking en sluit af met de opdracht dat er binnen een jaar een definitief besluit volgt. Dat is een besluit over de keuze voor de fusiepartner. Of is er toch ook nog ergens ruimte om het over die zelfstandigheid te hebben? D66-fractievoorzitter Zierleyn wijst erop dat het referendum behalve 'voor' en 'tegen' ook de antwoordoptie 'geen van beide' toestaat. Zondergeld stelt dat laatste gelijk aan 'geen fusie'. Of het referendum werkelijk zo kan worden opgetuigd, is maar de vraag. De raad beslist erover.
Als er vóór 9 november (de dag van het raadsbesluit) tot een referendum is besloten, zal het raadsbesluit over de fusiepartner worden uitgesteld tot na het referendum (mogelijk in maart).