Komend jaar is de vijfde editie van het Weesp Chamber Music Festival.
Komend jaar is de vijfde editie van het Weesp Chamber Music Festival. Foto: Ruth van Kessel

Nieuwe opzet Weesper Cultuurprijs: Weespers mogen dit jaar meestemmen

Voor het eerst mogen de inwoners van Weesp stemmen op wie de Weesper Cultuurprijs zou moeten winnen. WeesperNieuws vroeg de genomineerden om een elevatorpitch.

WEESP De Cultuurprijs werd jarenlang uitgereikt door de Weesper Stichting voor Kunst en Cultuur, maar die heeft na interne strubbelingen het stokje overgedragen aan de gemeente. Bij een nieuwe organisatie hoort ook een nieuwe opzet, dus laat de gemeente Weesp de inwoners van de stad meestemmen.

Afgelopen zomer werd er een oproep gedaan voor het aanmelden van kandidaten. Die aanmeldingen hebben geleid tot drie nominaties: het Weesp Chamber Music Festival, Theaterpand Weesp/Zone 1380 en de BeiaardKring Weesp. Wij vroegen de drie genomineerden om een 'zeepkisttoespraak'.

Weesp Chamber Music Festival
Ria van der Giessen:
"1: Omdat het zo bijzonder is dat ieder jaar een groep grote namen uit de klassieke muziekwereld neerstrijkt in Weesp, muziek van internationaal topniveau. We zetten Weesp hiermee op de kaart als cultuurstad. 2: Omdat het festival zó veel mensen samenbindt: musici uit verschillende landen, vrijwilligers, bezoekers uit heel Nederland, basisschoolkinderen uit Weesp voor wie ieder jaar een speciaal programma wordt verzorgd; de sfeer in de mooie Van Houtenkerk is ieder jaar weer geweldig! 3: Omdat het hele festival georganiseerd en ondersteund wordt door lokale muziekliefhebbers en lokale ondernemers. 4: Omdat we steeds meer mensen kennis kunnen laten maken met de mooiste kamermuziek en het festival dit jaar voor de vijfde keer gehouden wordt. Het winnen van de Cultuurprijs zou een prachtig jubileumcadeautje zijn…"

Theaterpand Weesp/Zone 1380
Daniëlle Meyer:
"Sinds onze start hebben we 350 voorstellingen georganiseerd. Alle vormen van cultuur vinden bij ons een podium, zowel amateur- als beroepsgezelschappen. Jong talent krijgt bij ons een kans. En dat zonder subsidie, wij investeren in cultuur. Sinds de start hebben we zo'n 400 leerlingen gehad. Velen van hen vonden hun weg naar het hbo kunstonderwijs. Daarnaast doen we maatschappelijke projecten: de schoolvoorstellingen, de kerstshows in Oversingel en de Hogeweyk, Weesp Gastvrij. Ook gaan we samenwerkingen aan, zoals met Jori Hermsen, Dansstudio Van Harten, de Gooische muziekschool, de Wijsjesneus, en vele anderen vonden in het verleden of het heden een plek in ons theater. We zijn een knooppunt in de samenleving. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten. Waar we verhalen kunnen delen, tegen beter weten in, tegen het zere been en heilige huisjes, als spiegel waarin wij ons herkennen, waarin onze identiteit besloten ligt en als toets van de tijdgeest."


Beiaardkring Weesp
Kit Miles:
"Het klokkenspel in de toren van de Grote Kerk is bekend door de wekelijks bespelingen tijdens de markt en door de klanken die viermaal per uur klinken. Het carillon is uniek in de regio en is de meest laagdrempelig culturele uiting in Weesp. De Beiaardkring, met behulp van de gemeente Weesp, sponsors en vrienden, maakt het mogelijk dat gevarieerde zomeravondconcerten worden gegeven door de beste gastbeiaardiers. Dat geeft een unieke sfeer in de binnenstad: op straat, op terrassen, in achtertuinen en op de gezellige luisterplaatsen. De Beiaardkring is bezig de toegankelijkheid en de kwaliteit te behouden en te verbeteren. Door inzet van internetstreamingtechnologie is de bespeling van dit 350 jaar oude instrument regelmatig te zien op een groot beeldscherm. Met de Cultuurprijs wil de Beiaardkring de bijdrage die het carillon levert aan de levendigheid van Weesp nog versterken - ook voor bewoners en organisaties buiten de binnenstad."

Stemmen kan via de mail
De Weesper Cultuurprijs is bedoeld om een organisatie, stichting of individu die bijdraagt aan het culturele leven van Weesp in het zonnetje te zetten. Stemmen kan door vóór 10 november 2017 te mailen naar cultuurprijsweesp@weesp.nl. De jury neemt het publieksoordeel mee in haar uiteindelijk ekeuze voor de winnaar van de Cultuurprijs.

Geldprijs
Aan de Cultuurprijs is een geldbedrag van € 1.500,- verbonden. De feestelijke prijsuitreiking is vrijdag 15 december 2017 in het Weesper stadhuis.

Bij een nieuwe organisatie hoort ook een nieuwe opzet
De opening van het nieuwe Theaterpand Weesp met Karin Bloemen.
Beiaardkring Weesp zorgt ervoor dat het carillon wordt bespeeld.