De politieke barometer van oktober 2017.
De politieke barometer van oktober 2017.

Peiling: coalitie gemeenteraad Weesp haalt geen meerderheid

WEESP De Weesper Stadspartij (WSP) lijkt niet te profiteren van vier jaar coalitiewerk als grootste partij in de gemeenteraad van Weesp. In de politieke barometer van de Stadspeiling moet de stadspartij flink inleveren en raakt de coalitie de meerderheid kwijt.

Het WeesperNieuws vraagt het panel van de Stadspeiling op welke partij gestemd zou worden als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn. Een behoorlijke groep (goed voor twee zetels) wil nog geen keuze maken. De resterende 15 zetels kunnen op basis van de voorkeuren van de respondenten als volgt worden verdeeld: D66, GroenLinks en VVD 3 zetels, CDA en WSP 2 zetels, DSB en PvdA 1 zetel.

De twee zwevende zetels die in deze peiling niet zijn verdeeld, kunnen het beeld uiteraard nog veranderen. Wel is een trend zichtbaar dat de fracties in de gemeenteraad wat zetelverhouding betreft naar elkaar toe kruipen. VVD en D66 winnen er een, GroenLinks blijft gelijk en de WSP levert in. Coalitiepartij PvdA zou bij deze stand van zaken een zetel inleveren, de oppositiepartijen CDA en DSB zouden hun zetel(s) behouden (zie grafiek). Zelfs met beide zwevende zetels erbij gerekend is de huidige coalitie in deze peiling de meerderheid in de raad kwijt. Deze uitkomst is in lijn met de vorige peiling van een jaar geleden.

Verkiezingen

Op 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.