Wat er ook verandert, Weesp zal altijd Weesp blijven.
Wat er ook verandert, Weesp zal altijd Weesp blijven. Aquarel Leendert Overbeek (1811)

Gooise ondernemers en Driemondse dorpsraad over de toekomst van Weesp

De bestuurlijke toekomst van Weesp leeft volop bij de inwoners van Weesp. Maar ook daarbuiten, zo blijkt uit deze twee ingezonden reacties.

De bestuurskracht in de Gooi en Vechtstreek zal echt vooruitgaan


De inwoners van Weesp en ook de ondernemers in Weesp, waarvan er velen buiten de gemeente zullen wonen, zijn druk bezig met een gedachtevorming over een mogelijke fusie met Gooise Meren of met Amsterdam. Er is ook een vrij grote groep die de beslissing van de gemeenteraad op dit punt niet wenst te volgen en via een referendum vast wenst te houden aan zelfstandigheid. Ik hoef niet te kiezen en mag ook niet kiezen. Dat moet u vooral naar eigen inzicht doen. Als voorzitter van bedrijvenvereniging FIN Gooise Meren heb ik echter wel een mening. Enkele jaren geleden zijn wij in het kader van een voorgenomen G4-fusie druk in overleg gegaan met bedrijvenvereniging IVW in Weesp. Immers, we zouden in de afzienbare toekomst moeten werken met één wethouder Economische Zaken, één gemeenteraad en één beleid. Het waren constructieve en vooral prettige gesprekken en zou er een fusie komen dan zouden wij hoogstwaarschijnlijk een federatie vormen waarin ieder zijn eigen werkgebied zou blijven bestrijken. Het heeft niet zo mogen zijn. Destijds teleurstellend voor de meeste deelnemers aan de gesprekken. Inmiddels werken we wel nauw samen in de Federatie van bedrijvenverenigingen in de Gooi en Vechtstreek. Dat gaat goed, zoals ook de samenwerking in de regio, de GAD, de GGD, de Veiligheidsregio, de arbeidsregio, maar ook bij de zorginstellingen, de Gooise Schoolfederatie, de huisartsenposten, het Naardermeer, Tergooi etc. goed verloopt. Als betrokken niet-Weesper wil ik alleen maar zeggen en u in overweging geven: denk goed aan wat we over de jaren als buurgemeentes met elkaar hebben opgebouwd en bedenk dat na enkele fusies de bestuurskracht in de Gooi en Vechtstreek echt vooruit zal gaan en dat de menselijke maat en het succes van de reeds jaren lopende samenwerkingen bij een fusie met Gooise Meren ook voor inwoners van Weesp het best geborgd zullen zijn. Ik weet zeker dat ik namens bijna alle verenigde ondernemers in Gooise Meren, en zelfs in de hele regio, die wens kan uitspreken.

Joop van Dort
voorzitter FIN Bedrijvenvereniging Gooise Meren


Driemond zou keuze van Weesp voor Amsterdam toejuichen


Beste leden van de gemeenteraad van Weesp, de komende maand staat Weesp voor een van de belangrijkste besluiten uit haar rijke geschiedenis: de keuze om zich in bestuurlijke zin aan te sluiten bij Amsterdam dan wel bij Gooise meren. Bij het nemen van dit besluit wensen wij uw raad veel wijsheid toe. Wij twijfelen er niet aan dat u bij het bepalen van uw keuze zowel het huidige als het toekomstige belang van de inwoners van Weesp centraal zal stellen. Ik denk dat het voor de meesten van u geen verrassing is als ik u meedeel dat de inwoners van Driemond het zouden toejuichen als u koos voor aansluiting bij Amsterdam. Wellicht weet u dat het grootste deel van het huidige Weesp net als Driemond vroeger deel uitmaakte van de voormalige gemeente Weesperkarspel. Door te kiezen voor Amsterdam wordt een scheiding uit het verleden ongedaan gemaakt. Maar de belangrijkste reden is dat door de geografische ligging de meeste Driemonders zich halve Weespenaren voelen. Ze doen er hun boodschappen en bezoeken er de horeca en het theater. Daarnaast gaan veel van hun kinderen er op school. De sterke punten die Amsterdam te bieden heeft zijn uitgebreid beschreven in de brief van het college van Amsterdam als reactie op de punten uit uw kernwaardenprofiel. Een goed voorbeeld van zo'n punt is het ontwerp van het nieuwe kruispunt in de N236. Het oorspronkelijke lelijke en vooral onlogische ontwerp van de provincie dat u zich misschien nog wel kan herinneren, is onder druk van de professioneel georganiseerde Amsterdamse Welstands- en Verkeerscommissie aangepast naar de huidige elegante en zeer functionele uitvoering. Andere in Driemond te vinden voorbeelden zijn het multifunctionele sportcentrum en de extra's op onderwijsgebied die uniek zijn in de regio. Denk in dit verband aan zaken zoals de vakleerkrachten voor gymnastiek, muziek en creatieve vorming op de basisschool, met daarnaast de speciale programma's voor getalenteerde leerlingen. En welke dorpsschool in Nederland heeft een eigen glasvezelaansluiting op het internet? Ten slotte is het voor Driemond een prettig gevoel dat Amsterdam een rijke gemeente is, zodat er altijd geld beschikbaar is voor goed onderbouwde initiatieven. Zo heeft de gemeente, mede onder druk van de Dorpsraad, budget vrijgemaakt om te voorzien in openbaar vervoer gedurende de tijden dat bus 49 niet rijdt. Het praktische voordeel dat de Dorpsraad Driemond ziet in een keuze voor Amsterdam ligt besloten in het bestuurlijke stelsel van Amsterdam waarbinnen het zogenaamde gebiedsgericht werken een speerpunt is. Mocht Weesp zich aansluiten bij Amsterdam dan valt te verwachten dat er een nieuw gebiedsdeel 'Weesp' ontstaat, een gebiedsdeel waar Driemond zich graag bij zou aansluiten. Wij wensen u nogmaals veel wijsheid bij het nemen van dit belangrijke besluit.

'Denk goed aan wat we als regio met elkaar hebben opgebouwd'

Klaas Rozendaal, voorzitter Dorpsraad Driemond