Bas moest noodgedwongen de strijd staken.
Bas moest noodgedwongen de strijd staken.

Broers Parinussa samen aan start Ironman

WEESP Niet uniek, maar toch wel heel bijzonder: de broers Robert en Bas Parinussa stonden afgelopen zaterdag samen aan de start van de Ironman van Kona op Hawaii, de moeder aller triatlons. Robert haalde de finish met een tijd van 9:54:01 uur, Bas moest noodgedwongen de strijd staken.

Hoewel de broers allebei met een ander gevoel terugkijken op de race zelf, was de deelname aan de grootste triatlon van de wereld een belevenis op zich. "Wat een fantastisch evenement", laat Robert na afloop van de wedstrijd op Facebook weten.
De Weesper had alle reden tot een grote glimlach. Parinussa finishte als 328e van alle 2232 deelnemers aan het evenement. Dat hij het goed deed kwam mede door een goed zwemonderdeel. Robert klokte daar na 3,86 km zwemmen een tijd van 1:03 uur. Op de fiets had hij wat meer problemen. Doordat hij onderweg gels en zouttabletten verloor, was het fietsen een stuk zwaarder dan gehoopt, met onder meer veel kramp in de spieren. Het leverde hem na 180 kilometer fietsen een tijd van 5:01 uur op.

Het lopen ging vervolgens wel weer een stuk beter. Robert klokte na de afsluitende marathon een tijd van 3:42 uur, wat hem dus een knappe 9:54:01 uur als eindtijd opleverde.

Bas moet strijd staken

Voor broer Bas liep de triatlon anders af dan van tevoren gehoopt. "Ik wist vooraf dat het heel erg zwaar, moeilijk en eenzaam ging worden, maar dat heeft me er niet van weerhouden om vol goede moed ervoor te gaan", zo laat Bas na afloop op Facebook weten.

De Weesper rolstoelatleet haalde de limiet op het eerste keerpunt van het fietsen niet en werd door de jury uit de wedstrijd gehaald. Even daarvoor had hij op het zwemonderdeel een tijd van 1:51 uur neergezet. Het fietsen begon nog goed, maar de limiet voor de Weesper bleek vooraf al erg scherp te staan. Dat hij noodgedwongen naar de kant moest, noemt Bas heel erg zonde. "Maar het was bovenal een zeer gave ervaring die ik voor geen goud had willen missen", zo beseft hij wel. Hij heeft plannen om de Ironman van Kona een andere keer wel te volbrengen. "Ooit ga ik hier terugkomen en ga ik jagen om over de finishlijn te komen binnen de gestelde tijd", belooft hij.

Robert klokte een mooie tijd van onder de tien uur.