Het seniorentennis is een van de initiatieven waar de gemeente er meer van wil.
Het seniorentennis is een van de initiatieven waar de gemeente er meer van wil. Foto: Marieke van Veen

'Iedereen die dat wil, moet in Weesp kunnen sporten of bewegen'

WEESP De gemeente Weesp gaat sporten en bewegen stimuleren. Het is een van de pijlers onder een sportbeleidsplan waar nu de laatste hand aan wordt gelegd. "Niets moet, maar wie graag wil, moet makkelijk terechtkunnen."

door André Verheul

Het jaarlijkse rondje over de Verenigingenmarkt leert dat Weesp een bont aanbod aan sportverenigingen heeft. En dan is dat nog maar het topje van de ijsberg. Je zou dus zeggen: wie wil sporten, kan al op heel veel plekken terecht. In het sportbeleidsplan kijkt de gemeente echter vooral naar de mensen die niet makkelijk uit zichzelf een sportkantine binnenwandelen of zich aansluiten bij een team. "Mensen met een afstand, met een beperking, eenzaamheid", licht sportwethouder Astrid Heijstee (WSP) toe. "Juist dat maatschappelijke aspect willen we stimuleren."

De wethouder ziet dat Weesp mooie sportvoorzieningen heeft en dat sportverenigingen veel doen om bijvoorbeeld jongeren of andere specifieke doelgroepen aan het sporten te krijgen. "Het gaat ons in dit geval niet alleen om sporten, het gaat eigenlijk vooral over bewegen. We willen bereiken dat iedereen die dat wil in Weesp moet kunnen sporten."

Het sportbeleidsplan heet Weesp wint!, waarbij de titel niet slaat op Olympische ambities. "Topsporthallen zul je hier niet aantreffen, het gaat om de breedtesport", zegt Heijstee. De winst zit 'm in het in beweging krijgen van Weespers die dat graag willen, maar nu om uiteenlopende redenen niet willen, kunnen of durven. Op dat gebied zijn er al initiatieven gestart, zoals de Weesper Sportfair in mei en het initiatief van de Weesper Tennisclub en Vivium om ouderen een balletje te laten slaan. Geen zweet en spierpijn, maar gewoon lekker buiten, beetje bewegen, mensen ontmoeten en plezier. De buurtsportcoach, die een half jaar geleden in Weesp aan de slag ging, speelt een belangrijke rol en gaat sinds kort bijvoorbeeld wekelijks gymmen met kinderen die op school wat minder goed kunnen meekomen in de gymzaal.
Op die manier wil Heijstee graag meer concrete, laagdrempelige initiatieven zien die mensen in staat stelt te gaan sporten of bewegen. Is er dan ook extra geld voor sport? Nou nee, moet Heijstee toegeven. Maar misschien is dat ook niet nodig. Veel activiteiten kunnen binnen de bestaande budgetten van zowel gemeente als bijvoorbeeld een sportclub. Daarnaast wijst de wethouder erop dat er voor sommige activiteiten subsidies te verkrijgen zijn bij gemeente of provincie. "Er zijn op dat punt mogelijkheden, maar op voorhand heb ik wel gezegd: we gaan geen subsidies steken in stenen of tegemoetkomingen in de kosten, wél in activiteiten."

'Hier geen topsporthallen, het gaat om de breedtesport'