Henk Seppen tussen Nycke Groot (links) en Yvette Broch.
Henk Seppen tussen Nycke Groot (links) en Yvette Broch. Foto: Henk Seppen

Van Droom naar Daad: fotoboek over de handbaldames

WEESP Zeven jaar lang volgde Weesper sportfotograaf Henk Seppen de Nederlandse handbalvrouwen. Van het EK in 2010 in Noorwegen, waar de voorronde overleven nog een prestatie was, tot aan het zilver tijdens het EK in 2016. Bijna 300 foto's daarvan staan nu in zijn (foto)boek 'Van Droom naar Daad'.

door Ingrid Voet

Het is het tweede boek van Henk Seppen, na 'Nederlandse Honkbalhelden'.

Waarom besloot je eigenlijk de handbaldames te gaan volgen? Toen je startte in 2010 waren ze nog niet zo succesvol als de laatste jaren.
"Ik ben er een beetje ingerold. Ik kreeg een paar keer een opdracht om een foto te maken bij handbalwedstrijden en merkte dat er bij de internationale toernooien geen fotograaf was uit Nederland. Toen ben ik meegegaan met de EK's en WK's. Vanaf het EK in 2010 in Larvik (Noorwegen) ben ik ze echt gaan volgen. Toen was het nog een prestatie dat de voorronde werd overleefd. Ik bleef meegaan naar de internationale toernooien. Ik was de enige fotograaf, dus de Nederlandse media waren geïnteresseerd in mijn foto's."

Het boek gaat tot het zilver op het EK in 2016. Niet gewacht op goud?
"Nou nee, het plan voor het boek was er al zo'n drie jaar geleden. De dames bereikten als eerste de Olympische Spelen, de herenhandballers hebben dat nog nooit bereikt. Helaas wonnen ze daar net geen medaille, ze werden vierde. Op het EK behaalden ze ook weer zilver. Met één doelpunt verschil verloren ze de finale. Wanneer is dan wel het moment? Wie weet, als ze op een volgend toernooi wel goud halen of een medaille in Tokio in 2020. Dan is het misschien wel reden voor een tweede deel. Ik blijf ze volgen."

Wat was voor jou een hoogtepunt om mee te maken?
"Dat waren toch wel de Olympische Spelen. Heel bijzonder om dat eens van dichtbij mee te maken."
Het boek telt 250 pagina's met bijna 300 foto's. Maar er zijn ook verhalen in opgenomen.
"Het zijn 25 hoofdstukken en de teksten zijn geschreven door vier journalisten die voor dagbladen en de NOS het handbal volgen. Het is het eerste handbalboek in Nederland en geeft een mooi inkijkje in de wereld van het handbal en je leert de dames beter kennen in portretten van de belangrijkste speelsters. Dus ook voor de algemene sportliefhebber is het zeker een boek om in de kast te hebben."

'Het boek geeft een mooi inkijkje in de wereld van het handbal'

'Van Droom naar Daad' is uitgegeven door Arko Sports Media.