De vraag 'Amsterdam of Gooise Meren' leeft sterk onder de Weespers.
De vraag 'Amsterdam of Gooise Meren' leeft sterk onder de Weespers. Foto: André Verheul

Presentatie kerk

Onze lezers mengen zich in het debat over de bestuurlijke toekomst van Weesp en de fusiekeuze tussen Amsterdam en Gooise Meren.

Na de presentaties van de locoburgemeester van Amsterdam en de burgemeester van Gooise Meren werden van de week de verschillen voor ons als fusiepartner erg duidelijk. Amsterdam kwam krachtig en flamboyant over. Gooise Meren gepast, netjes en probeerde ons duidelijk de hand te reiken. Amsterdam biedt ons echter gigantische voordelen op het gebied van monumenten, sport, cultuur, onderwijs, economie, infrastructuur, jeugdzorg enzovoort. Alle twijfels over o.a. volbouwen, het sociaal domein en veiligheid werden door de locoburgemeester van Amsterdam weggenomen. Waarom overwegen we dan wellicht toch om een fusie aan te gaan met Gooise Meren? Is dit nu echt alleen omdat we daar meer zeggenschap overhouden? Dan maar minder zeggenschap. Vraag het eens aan de jeugd, de jeugd heeft de toekomst en wedden dat zij voor Amsterdam gaan. Succes met de keuze.
Ronald Willemsen

(2)

Ik ben geschrokken van het niveau van de presentatie van Gooise Meren. Veel wol, weinig garen. Film over taartbakken, een fietsende burgemeester, benadrukken dat wij zo goed passen bij Naarden en Muiden, inspelen op de samenwerking. Op de vraag of Hilversum in beeld is voor aansluiting bij Gooise Meren werd ontwijkend geantwoord. Amsterdam heeft in duidelijke bewoordingen aangegeven wat de gemeente Amsterdam voor Weesp zou kunnen betekenen: versterking op tal van punten. Natuurlijk zijn er vele vragen: voorrang kinderen voor scholen in Weesp; voorrang sociale woningen voor Weespers, drugsbeleid, toerisme, erfpacht. Kortom, er dient stevig onderhandeld te worden. Ik ga voor kwaliteit en kies voor samenwerking met Amsterdam.
Martin Berckmans

Invloed

De fusie van Weesp met Gooise Meren is er een volgens het 'meerkernenmodel'. Dat gaat uit van de identiteit van de kernen. Weesp is naar inwoneraantal de tweede kern, en daarmee volwaardig aanwezig. Bij een fusie van Weesp en Amsterdam is er sprake van een overname of annexatie. Weesp degradeert tot het 23ste stadsdeelgebied van de gemeente Amsterdam. Een stadsdeelgebied is een deel van een stadsdeel dat op zijn beurt zelf weer een van de zeven stadsdelen is. Zo wordt Weesp een van de stadsdeelgebieden van het stadsdeel Zuidoost. De Amsterdamse gemeenteraad neemt uiteindelijk de besluiten, ook over Weesp, dat op raadsniveau geen invloed meer heeft. Willen Weespers een rol blijven spelen bij de toekomst van hun eigen stad, dan is de enige rationele keuze die van fusie met Gooise Meren.
Jan Edelman Bos

Blindstaren

'Geschrokken van de presentatie van Gooise Meren'

Mij valt op dat veel Weespers denken dat Amsterdam ons een zak met geld komt brengen. Het is inderdaad zo dat Amsterdam een veel groter budget heeft in verhouding tot Gooise Meren, echter wil dit in de praktijk niet zo veel zeggen over de hoeveelheid geld die Weesp zal krijgen na de fusie. Door het Rijk is veel bezuinigd op cultuur, ook Amsterdamse organisaties zijn hierdoor getroffen. Beloven is eenvoudig, waarmaken een ander verhaal. Tevens is het verbazingwekkend dat het lijkt of Weespers niet op de hoogte zijn van het feit dat Amsterdam op de vingers is getikt voor het financiële beleid, daar is zelfs een raadsenquête over gehouden. Conclusies waren dat Amsterdam onvoldoende zicht en beheersing heeft op de eigen geldstromen. Een van de redenen voor de enquête was de enorme fout in uitbetaling van woonkostenbijdragen, waarbij de gemeente € 188 miljoen uitkeerde in plaats van de daadwerkelijke kosten van € 1,88 miljoen. Weespers zouden zich beter kunnen richten op de belangen voor onze stad die er op de lange termijn toe zullen doen, zoals behoud van het groen, de bestuurlijke invloed voor de burgers en het behoud van de identiteit van Weesp. Ten slotte som ik nog even een rijtje op om in overweging te nemen, voor de voorstanders van Amsterdam: Het Noord-Zuidlijn debacle, het debacle van de containerterminal (ACT) waar voor € 100 miljoen in is geïnvesteerd, maar waar nooit een schip doorheen is gekomen, het zeer negatieve rapport van voormalig ombudsman Brenninkmeijer over het functioneren van het bestuurlijk stelsel van Amsterdam en tenslotte de blunders met de privacy en financiën. Dus, beste Weespers, staart u zich niet blind op de pot met goud aan het einde van de regenboog.
Godelief Schildmeijer

Afwegen van argumenten

Uit de vele reacties van Weespers krijg ik de indruk dat hun voorkeur voor een fusiepartner vooral is ingegeven door emotie. Amsterdam is nu eenmaal populair. Ook de (niet-representatieve ) Stadspeiling wijst dit uit. Er is de afgelopen tijd door de plaatselijke 'stakeholders' maar weinig aandacht besteed aan goed onderbouwde argumenten. De voors en de tegens. Ik hoop dat de gemeenteraadsleden zich alsnog zullen revancheren tijdens de komende bijeenkomsten. Het was beter geweest als dit al in een eerder stadium had plaatsgevonden. En met als afronding een bindend referendum met als keuzeopties Amsterdam, Gooise Meren of anders.
Frits Hutters