Rob 't Hart woont in Weesp, werkte bij de gemeente Amsterdam en pleit voor een gemeentefusie met Amsterdam.
Rob 't Hart woont in Weesp, werkte bij de gemeente Amsterdam en pleit voor een gemeentefusie met Amsterdam. Foto: André Verheul

'Invloed Weespers zal in Amsterdam groter zijn dan in Gooise Meren'

Weesper Rob 't Hart werkte ruim 20 jaar voor de gemeente Amsterdam en was acht jaar wethouder in Diemen. De gemeente Weesp moet fuseren met Amsterdam, vindt hij.

WEESP Een hosanna-verhaal over Amsterdam wil Rob 't Hart niet ophangen. "Ik heb er van alles meegemaakt, ik kan er een boek over schrijven", zo schudt hij zijn hoofd. Toch is er voor hem geen twijfel mogelijk als het gaat om de bestuurlijke toekomst van Weesp. Amsterdam is de beste optie.

't Hart is in Weesp bekend als voorzitter van theater City of Wesopa. In dit interview spreekt hij op persoonlijke titel.

Waarom Amsterdam?

"De kernvraag is: hoe behoud en versterk je je identiteit? Dat doe je het beste samen met Amsterdam. Daar zit het geld en de bestuurskracht. Bovendien legt Amsterdam veel meer gewicht in de schaal als het gaat om onze belangen rond het spoor."

Waaraan gaan we dat merken?

"Goede voorzieningen op het gebied van Wmo, sport, cultuur, volksfeesten, noem maar op. Amsterdam stimuleert dat en heeft daar geld voor."

'De samenwerking in het Gooi is al veertig jaar onvoldoende'

Gooise Meren toch ook?

"Veel minder."

Dus het Sluis-en-bruggenfeest is beter af als Weesp onderdeel wordt van Amsterdam-Zuidoost?

"Ja natuurlijk. Ik heb er vijf jaar gewerkt en kan zeggen dat er veel goede dingen zijn aan Zuidoost. Er is veel werkgelegenheid en het is het groenste stadsdeel van heel Amsterdam. Natuurlijk is er ook een grote sociale problematiek, daarom gaat daar ook veel geld heen. Overigens: Weesp zou ook kunnen aansluiten bij stadsdeel Oost, dat lijkt mij een kwestie van onderhandelen."

Ben je niet bang dat Weesp volledig wordt opgeslokt?

"Helemaal niet. Amsterdam is zo groot dat ze juist erg veel doen om dat bestuur in kleinere stukjes te hakken. Ze zullen wel moeten. Ze doen veel met het bestuur van de verschillende lokale gebieden en komen met vernieuwingen als er ergens iets niet blijkt te werken. Amsterdam bestaat niet voor niets uit 22 gebiedsdelen. En Weesp kan het 23e gebiedsdeel worden."

De invloed van Weespers is in Gooise Meren toch veel groter?

"Ik durf de stelling aan dat de invloed van Weespers groter in Amsterdam zal zijn dan in Gooise Meren. Niet rechtstreeks in de gemeenteraad, dat is waar. Maar ik vraag mij af of onze invloed in Gooise Meren straks nou werkelijk zo groot is."

Leg eens uit?

"Een fusie heeft jaren nodig om op orde te komen en dat kost veel geld. Dan moet je als nieuwe gemeente dus keuzes maken. Dat zie je al aan zo'n gemeenteloket - het is maar een voorbeeld. Houdt Gooise Meren op een relatief klein gebied vier gemeenteloketten open? Ze zeggen nu al van niet. Amsterdam heeft veel meer geld en hoeft die keuzes dus minder strak te maken. Amsterdam zegt wel een gemeenteloket in Weesp open te houden. Ze moeten wel, juist omdat ze zo groot zijn. "

Dat zegt nog niets over invloed van de burger.

"De angst dat Weesp bestuurd wordt vanuit Zuidoost is onterecht. Ik heb mij verdiept in de manier waarop Amsterdam dat aanpakt en dat ziet er echt goed uit. Weesp krijgt een eigen stadsraad, net als in Gooise Meren. Maar extra in Amsterdam is het feit dat Weesp rechtstreeks vier mensen mag kiezen in een bestuurscommissie. Die hoeven niet politiek gebonden te zijn. Die commissie brengt zwaarwegend advies uit en bij controversiële punten is er rechtstreeks contact met de gemeenteraad van Amsterdam. Dat is heel belangrijk. Naast alle andere vormen van burgerparticipatie. Je moet voor de aardigheid eens kijken naar initiatieven als 'de stem van West' of Burgertop Amsterdam."

En de gekozen raadsleden?

"De afvaardiging in de raad draait niet om hoe groot je aandeel inwoners is, maar wordt bepaald door wie zich kandidaat stelt en of je gekozen wordt. Je kunt als Weesper gewoon in de gemeenteraad van Amsterdam komen."

Wat is je grootste bezwaar tegen Gooise Meren?

"Een keuze voor Gooise Meren betekent dat je zult moeten blijven samenwerken in de Gooi en Vechtstreek. Dat loopt al veertig jaar lang zeer stroef. Als er één ding is wat ik na meer dan 20 jaar bestuurservaring kan zeggen, is dat (en laat ik mij dan netjes uitdrukken) de samenwerking in 't Gooi onvoldoende is. Daar komt bij dat je de netwerken in het Gooi waar je wel tevreden over bent niet hoeft door te snijden. Eric van der Burg heeft dat in de Grote Kerk zelf gezegd. Amsterdam neemt de Wmo-contracten gewoon over."

Je bent zelf raadslid geweest. Hoe lastig is het om in zo'n keuze buiten beschouwing te laten wat het beste is voor je eigen positie?

"Jeetje... ik mij voorstellen dat die gedachte bij je opkomt. Ik ga echter uit van integriteit. Mocht je nou echt het idee hebben dat het niet zuiver was, kun je die mensen er bij de volgende verkiezingen op afrekenen. Ik heb vertrouwen in ons democratische systeem."