Ben Lüken is inwoner van Weesp, wethouder in Blaricum en pleit voor een fusie met Gooise Meren.
Ben Lüken is inwoner van Weesp, wethouder in Blaricum en pleit voor een fusie met Gooise Meren.

'Gooise Meren is een keuze voor het welzijn van de inwoners'

Ben Lüken woont in Weesp, was hier 13 jaar wethouder en is dat nu bijna 8 jaar in Blaricum. De gemeente Weesp moet fuseren met Gooise Meren, vindt hij.

WEESP Dat het voor de regio Gooi en Vechtstreek goed is om Weesp erbij te houden, daar wil Ben Lüken het nu niet over hebben. "Liever hoor ik waarom het voor de inwoners van Weesp beter is", zo steekt hij van wal. Hij heeft wel een aantal argumenten.

Lüken zegt in dit interview niet te spreken als wethouder van Blaricum of als lid van het CDA Weesp (dat erg van Gooise Meren gecharmeerd is). "Ik spreek als betrokken inwoner van Weesp."

Waarom Gooise Meren?

"Amsterdam is een keuze voor economie, Gooise Meren is een keuze voor het welzijn van de inwoners. Weesp is bovendien een eigenzinnige stad. Om die eigenzinnigheid overeind te houden, moet je niet richting Amsterdam gaan."

Binnen Amsterdam kan Weesp niet meer eigenzinnig zijn?

"Ik vind van niet. Je invloed is beperkt en je waarden raken ondergesneeuwd in het grotere geheel. Al die dingen waar je als individuele inwoner zelf mee te maken hebt en bij betrokken bent, passen beter in de kleinschaliger opzet van Gooise Meren. Amsterdam is een smeltkroes. Weesp raakt daarin het eigen karakter kwijt."

'Fusie heeft karakter Muiden, Naarden en Bussum niet beïnvloed'

Is dat zo? Is Driemond zijn karakter kwijtgeraakt?

"Driemond is nog steeds Driemond. Maar dat is geen goed voorbeeld. Kijk naar Abcoude en Diemen, die zijn nooit naar Amsterdam gegaan Kijk je naar Gooise Meren nu, dan zie je dat Muiden Muiden is gebleven, Naarden Naarden en Bussum Bussum. Hun gemeentelijk samengaan heeft hun karakter niet direct beïnvloed. Bovendien: in Gooise Meren heb je vanuit Weesp veel meer democratische invloed dan wanneer je voor Amsterdam kiest. Dat zou de raad meer moeten wegen!"

En de bestuurskracht dan? Uit rapporten die de gemeenteraad van Weesp heeft laten opstellen blijkt dat Weesp het meeste mag verwachten van Amsterdam.

"Met de samenwerking in Gooi en Vechtstreek kun je ook goede bestuurskracht bereiken. Als inwoner van Weesp heb je daar veel meer invloed op dan wanneer je kiest voor Amsterdam. Bij Gooise Meren weet je wat je krijgt, bij Amsterdam zijn het voorlopig alleen maar verwachtingen. We zijn met onze voorzieningen al sterk georiënteerd op het Gooi. Ik zie geen aanleiding om dat anders te organiseren. Ik vind dat ondersteuning voor veel inwoners in Gooise Meren beter geborgd is. Dat gaat een grote groep mensen aan die je nu niet hoort: denk maar aan de mensen die afhankelijk zijn van de beperkte sociale woningvoorraad."

Wat bedoel je precies?

"Er is nu al een tekort aan sociale woningen. Wanneer je met Amsterdam fuseert, zal er vanuit die hoek een extra druk op onze sociale woningen komen."

Bij een keuze voor Amsterdam wordt voor de Weesper de kans op een sociale woning kleiner?

"Ja. En als Amsterdam dat beter wil faciliteren, is er extra woningbouw nodig in de Bloemendalerpolder. Zelfs Aetsveld kan in beeld komen. Daar ben ik bang voor."

Komt dat bij Gooise Meren niet in beeld?

"De druk op sociale woningbouw vanuit het Gooi is veel minder. Ik ben wel met je eens dat dat een probleem is dat we met elkaar moeten oplossen. Een ander belangrijk punt is het Sociaal Domein. Ook dat regelen we nu al bij Gooi en Vechtstreek. Ook daar gaat nog wel eens wat mis, maar door de bank genomen kun je zeggen dat het best goed loopt en we er blij mee zijn."

Is aansluiten bij Gooise Meren de opstap naar een Gooistad?

"Ik ben daar altijd een voorstander van geweest, maar de tijd is daar nu niet rijp voor. De insteek van de provincie om te komen tot maximaal drie gemeentes is prima. Terugdringen van de bestuurlijke drukte maakt de slagkracht van de regio groter en dat is uiteindelijk beter voor de inwoners."

Je bent zelf raadslid geweest. Hoe lastig is het om in zo'n keuze buiten beschouwing te laten wat het beste is voor je eigen positie?

"Ik sluit niet uit dat die gedachtes voorkomen. Maar ik ga ervan uit dat heel veel raadsleden met het hart voor Weesp zullen besluiten. Overigens brengt mij dat bij nog een argument: bij de keuze voor Amsterdam zal de belangstelling voor de lokale politiek verder teruglopen."

Vind je Gooise Meren nu al een goed functionerende gemeente?

"Men is nog zoekende. Misschien kun je zeggen: het is beter om nu aan te haken, want ze zijn toch nog met een aantal dingen bezig. Weet je wat ik een goed signaal zou vinden? Wanneer Weesp kiest voor Gooise Meren zou het goed zijn als er na de komende verkiezingen al een wethouder uit Weesp wordt aangesteld in Gooise Meren en iemand uit Gooise Meren in Weesp. Daarmee laat je zien dat het je menens is."