Als het 's avonds donker wordt, staat het stadhuis in het licht.
Als het 's avonds donker wordt, staat het stadhuis in het licht.

Mag het licht uit?

WEESP De Grote Kerk, de Lange Vechtbrug, het stadhuis. Allemaal worden ze 's nachts verlicht. Kan dat niet minder? Dat vraagt wethouder Herman Tuning (GroenLinks) zich af.

Afgelopen weekend werd de stroom uitgeschakeld en doofden de lichten van de beeldbepalende Weesper gebouwen. Dat gebeurde vanwege de Nacht van de Nacht. Dan wordt elk jaar aandacht gevraagd voor zogenaamde 'lichtvervuiling', onnodig brandend licht. Veel gemeenten doen er aan mee en doen het licht uit, bewoners worden opgeroepen om mee te doen. Weesp doet ook al jaren mee. Hier gaan de schijnwerpers op de Grote Kerk, de Lange Vechtbrug en het stadhuis niet alleen die bewuste nacht uit, maar ook de rest van het weekend. Dat is nou net even makkelijker.

Bioritme

Maar zeg nou eerlijk. Al die lampen 's nachts. Het ziet er mooi uit, maar is het wel echt nodig? Daarover twijfelt ook wethouder Herman Tuning. De GroenLinkser breekt een lans voor het voorgoed doven van de lampen. "Wat mij betreft doen we het permanent uit. En dat geldt niet alleen voor het licht op onze gebouwen, maar ook op ander licht dat 's nachts onnodig brandt", zo zegt de wethouder. "Dat het 's nachts niet echt meer donker is heeft gevolgen voor het bioritme van dieren, maar ook van mensen. Daar komt nog eens bovenop dat het laten branden van die lampen niet echt energiezuinig is en daar hechten we veel waarde aan. Daar kunnen we wat aan doen."

Of de schijnwerpers ook echt voorgoed uitgaan, valt te betwijfelen. "Het blijft een discutabel punt", zo zegt de wethouder. "Er zijn ook mensen die het mooi vinden, of het bijvoorbeeld fijn vinden voor het veiligheidsgevoel." Dat laatste blijkt ook uit de reacties op het nieuws. 'Lekker de boeven meer kans geven' en 'Ik wil graag veilig over straat kunnen', zo reageren Weespers.