Duncan Borst legt uit hoe Amsterdam het hart van de Weesper PvdA-fractie heeft gestolen.
Duncan Borst legt uit hoe Amsterdam het hart van de Weesper PvdA-fractie heeft gestolen. Foto's André Verheul

Gemeenteraad: 'Weesp is het beste af bij
Amsterdam'

De Weesper gemeenteraad gaat op 9 november het besluit nemen om te fuseren met de gemeente Amsterdam. Eerst een ambtelijke fusie, over vier of acht jaar een bestuurlijke fusie. De fractievoorzitters gaven maandag hun voorgenomen besluit inclusief motivatie prijs in een wederom volgestroomde Grote Kerk. WSP, GroenLinks, D66 en PvdA (12 zetels) kiezen voor Amsterdam, CDA, VVD en DSB (5 zetels) kiezen voor Gooise Meren.

WEESP Vanaf een zeepkist onder de kansel motiveerden de fractievoorzitters van de zeven partijen in de gemeenteraad van Weesp hun keuze.

WSP

Lars Boom van de WSP begon. "Wij kiezen voor een ambtelijke fusie met Amsterdam vanwege hun sociaal gezicht. Amsterdam is het meest gul voor de cliënten in financiële zin. Minder eigen bijdragen en het kindpakket is echt top." Boom noemde ook de economische power en lobbykracht van Amsterdam en de toezegging dat Weesp een eigen gemeenteloket houdt. "En ik kan ook nog sport en cultuur noemen of de ozb, die praktisch de helft is van Gooise Meren." De WSP is beduidend minder onder de indruk van wat Gooise Meren te bieden heeft. Boom ging zelf in op het argument dat een zetel in de gemeenteraad van Amsterdam voor Weespers - en zeker voor een lokale partij - ver weg is. "Zetels in de raad!? Denken jullie dat het de WSP daar om gaat? Het gaat ons niet om partijbelang, maar om het welzijn van Weesp." De nadruk op ambtelijke fusie is van groot belang voor de WSP. "Een ambtelijke fusie betekent toch echt dat Weesp zo'n vier tot acht jaar en hopelijk langer, zelfstandig blijft. Maar goed, stel dat die bestuurlijke fusie er ooit komt, dan nog zijn wij voor Amsterdam."

GroenLinks

Maarten Miner van GroenLinks zette uiteen dat het aanbod van Amsterdam beter lijkt te voldoen op de punten die zijn partij het zwaarst laat wegen: goede zorg dicht bij de burger, culturele en maatschappelijke voorzieningen, duurzaamheid, behoud van groen en open landschap en een slagvaardig bestuur.

'Zetels?! Denk je dat het ons daar om gaat?'

"Het is geen gemakkelijke keuze. Een keuze voor Gooise Meren zou betekenen dat uw stem meer gehoord zou kunnen worden. Maar, als het aan de provincie ligt zal er in de toekomst één grote Gooigemeente ontstaan, hetgeen onze Weesper stem weer tenietdoet. Een keuze voor Amsterdam betekent kiezen voor een grote gemeente waar uw directe politieke invloed geringer is, maar waar veel zaken simpelweg op orde zijn."

D66

D66 wees op de oorsprong van de hele fusiediscussie: de noodzaak voor Weesp om meer bestuurskracht te zoeken. "Amsterdam is zonder twijfel de sterkste", zo begon Christian Zierleyn. Het ging hem ook om de ambitie die de Weesper gemeenteraad zou moeten tonen voor de inwoners. "We willen onze voorzieningen niet alleen behouden, we willen ze versterken. Dat kan alleen met Amsterdam. Daarnaast zouden wij graag deel willen uitmaken van het volwassen duurzaamheidsbeleid van Amsterdam." Een voorwaarde voor D66 is dat het open gebied in en rond Weesp groen blijft. "Die garantie hebben we van Amsterdam gekregen." Wat betreft de inspraak en invloed van inwoners maakt D66 Weesp zich weinig zorgen. "Als 23e deelgebied van Amsterdam kunnen we direct onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad plaatsen. Ik heb er vertrouwen in dat Weesp binnen het grote Amsterdam zijn eigenzinnigheid kan behouden."

PvdA

Voor de Weesper PvdA-fractie was Amsterdam vooraf de grote outsider, zo gaf Duncan Borst toe. "Maar Amsterdam heeft ons hart veroverd." Dat moet gebeurd zijn tijdens het lezen van de aanbevelingsbrieven van beide gemeenten, tijdens het bestuderen van de dikke stapel inhoudelijke stukken waarin het beleid van Amsterdam en Gooise Meren wordt uitgelegd en vergeleken en/of tijdens de gesprekken die alle partijen met Amsterdam en Gooise Meren hebben gevoerd. Daaruit haalde Borst de goede zorg, de lagere woonlasten en de grotere kans op een baan naar voren. "Als ons bedrijfsleven meelift op de economische kracht van Amsterdam, neemt in Weesp het aantal banen toe. Bovendien heeft Amsterdam het meest te bieden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen." De gerichte buurt- en wijkaanpak van Amsterdam ziet de PvdA wel zitten. "Bij Gooise Meren zijn we afhankelijk van de bestuurskracht van het Gooi. En die is helaas niet zo best."

CDA

Een keuze voor Amsterdam betekent dat Weesp uit de regio Gooi en Vechtstreek zal stappen. Dat vindt het CDA een slecht plan. "Wij hebben meer vertrouwen in een bestuurscultuur van meerdere woonkernen om de identiteit van de Weesper samenleving te behouden. Bestuurskracht vergroten moet niet gepaard gaan met langere wachtlijsten voor huurhuizen, andere plaatsingsregels voor scholen en het geldverslindend weglopen uit goedlopende regionale regelingen voor onderwijs, WMO en andere zorg." Renzenbrink wees ook op de verschillen in grootte en inwonerssamenstelling.

'Weesp is beter af in de eigen regio'

"Aandacht krijgen voor Weesper belangen als een minuscuul onderdeel van Amsterdam of als een kwart van Gooise Meren is natuurlijk heel verschillend. Veel beloftes en afspraken in de politiek worden vaak aangepast. Het is belangrijk dat dit mede door Weespers bewaakt kan worden. Wij willen versterking van bestuurskracht niet inruilen voor het uit handen geven van bestuursmacht."

VVD

Ook de Weesper VVD hecht eraan onderdeel te blijven van de regio Gooi en Vechtstreek. "Daar hebben onze inwoners meer keuzevrijheid in de zorg, die heel goed verankerd is", sprak fractievoorzitter Marten Snijder. Van Amsterdam maakte hij een karikatuur: "Dat rammelt met een zak geld en doet vage toezeggingen. En ach: geld maakt niet gelukkig." De Amsterdamse wethouder Eric van den Burg, die had verteld wat hij Weesp te bieden heeft, is volgens Snijder een gladde prater. "Als je doorvraagt, zit er weinig achter", zei de Weesper over zijn partijgenoot. De pluspunten van Gooise Meren zijn volgens de VVD: geen erfpacht, 33% lagere reinigingsrechten, lagere ozb voor ondernemers, geen wachtlijst in de zorg, geen loting bij plaatsing op een school en de inbreng van de burger is beter gewaarborgd. "Het is zeer de vraag hoe het nieuwe bestuurssysteem van Amsterdam uitpakt."

DSB

DSB-voorman Gerton van Unnik had meteen van de zeepkist willen afstappen. "Want dadelijk beslis ik over de bestuurlijke toekomst van Weesp, terwijl de kiezer zich hier niet eens over heeft kunnen uitspreken bij de vorige verkiezingen. Dat klopt eigenlijk niet." Toch neemt hij een standpunt in. De focus ligt op de schaalgrootte, het bestuur, de financiële huishouding en hoe groen het allemaal is. "Ondanks de opschaling met Weesp blijft in Gooise Meren de afstand van de raad tot de burger veel kleiner. Een menselijker maat. Amsterdam blijkt bestuurlijk een janboel, volgens het vernietigende rapport-Brenninkmeijer. Weespers staan dadelijk dichter bij het lokaal bestuur in Gooise Meren met haar steviger kernenbeleid. Hoe anders betrekt Amsterdam-Zuidoost dadelijk Weespers bij het bestuur. Amper. Hooguit voor een adviesje", aldus Van Unnik, die de aanlokkelijke geldbuidel in het licht plaatste van de Amsterdamse schuld van 4 miljard en een ranglijst van duurzame gemeenten aanhaalde waarop Gooise Meren ruim voor Weesp staat en Amsterdam onderaan bungelt. "Weesp is beter af in de eigen regio."

Vragen

Of het publiek nog vragen aan de fractievoorzitters had? Jazeker. Vooral van Weespers met een weerzin tegen Amsterdam. Bij veel vraagstellers droop de teleurstelling van het voorgenomen besluit van hun volksvertegenwoordigers af. De voorstanders van Amsterdam (die waren er toch ook echt volop) lieten zich weinig horen. Als het negatieve oordeel over Amsterdam wat al te gortig werd, stond een enkeling op om wat goede ervaringen met Amsterdam te delen. Op de vraag wat er nou zo goed aan Gooise Meren was, kwam tot twee keer toe een antwoord dat bestond uit het opsommen van nadelen van Amsterdam. Aan het einde van de avond vatte D66 het ingewikkelde keuzeproces samen: "We zullen ons de komende jaren vast nog weleens op het achterhoofd krabben en ons afvragen: hebben we hier goed aan gedaan? Dat geldt voor beide gemeenten. Beide keuzes hebben voor- en nadelen."

AT5 weet Weesp al te vinden. Gerton van Unnik (DSB) legt uit waarom hij Gooise Meren beter vindt.