Rineke (links) voelt een grote maatschappelijke betrokkenheid.
Rineke (links) voelt een grote maatschappelijke betrokkenheid. Foto: Marieke van Veen

'Mensen lijken het buurtpanel vooral te zien als klachtenuurtje'

WEESP "Toen ik vijf jaar geleden in Weesp kwam wonen, voelde ik me meteen zeer betrokken. Weesp is een buitengewone stad." Dus sloot Rineke Lochtenberg (75) zich al snel aan bij verschillende 'clubjes'. Een daarvan is Buurtpanel Centrum en Buitengebieden, het buurtpanel waarvoor de gemeente Weesp op zoek is naar nieuwe mensen.

door Marieke van Veen

Ook Lochtenberg hoopt op versterking: "Ik ben laatst uit nieuwsgierigheid naar de avond van buurtpanel Hogewey en Noord-West geweest. Dat is een enthousiaste groep mensen die al veel voor elkaar heeft gekregen. Denk aan Buurtkamer de Kastanje en het Moestuinproject."

Betrokkenheid

Waarom is het ene buurtpanel succesvoller dan het andere? Wist Rineke het maar. "De buurtpanelavonden worden georganiseerd door de gemeente. De oproep vindt onder meer plaats via de wekelijkse gemeentepagina in het WeesperNieuws. Ik lees de krant en die pagina altijd heel goed, want ik wil weten wat er in Weesp gebeurt. Maar sommige mensen - ook binnen mijn eigen kennissenkring - zijn daar wat laconieker in. Als ik ze dan vertel over een leuke en/of leerzame avond waar ik bij was, dan weten ze soms nergens van. Ik snap dat niet. Als ze dan vervolgens vragen: hoe was het? Dan zeg ik: ja, dág. Dat zeg ik niet. Had je er maar bij moeten zijn."

Verkeerde verwachtingen?

'Klagen mag, maar de handen uit de mouwen steken is veel beter'

Verkeerde verwachtingen spelen ook mee, denkt de Weespse. "Ik merk dat veel mensen die wel naar ons buurtpanel komen het vooral als een klachtenuurtje zien. Ergens snap ik dat wel, want in de aankondiging staat dat er ruimte is voor het aandragen van problemen en ideeën. Dan kun je erop rekenen dat er vooral problemen aan bod komen. De gemeente reageert daar niet altijd even goed op. Niet dat er ronduit gezegd wordt dat je zeurt, maar je merkt wel wrevel en ongeduld. Ik denk dat mensen daarom soms al in de pauze weer opstappen. Ze voelen zich niet altijd even goed gehoord."

Betrokkenheid

Maar Lochtenberg blijft wel zitten. "Ja, ik wel. Maar mijn maatschappelijke betrokkenheid is dan ook groot. Vanuit mijn opvoeding en vanuit mijn opleiding. De maatschappij, dat ben je samen. Zo heb ik mijn kinderen ook opgevoed. Een mooi voorbeeld: mijn dochter zorgt nu voor een pleegkind, dat vind ik heel bijzonder. Die ambitie om bij te dragen aan een betere wereld heeft ze van mij." De Weespse hoopt dat er vooral oplossers en doeners bij komen: "Want klagen mag wel, maar zelf de handen uit de mouwen steken is beter."

Mail: buurtpanel@weesp.nl.