De brandende torenspits voor hij afbreekt en naar beneden stort.
De brandende torenspits voor hij afbreekt en naar beneden stort. Foto: Christian Pfeiffer

Vandaag precies een jaar geleden: de kerktorenbrand

Net op het moment dat de toekomst de kerk weer toelachte sloeg het noodlot toe. Op 8 november 2017 vloog de toren van de Laurentiuskerk in brand. Een terugblik.

2014

De Laurentiuskerk aan de Herengracht (is) verzakt en de kosten worden de parochie te gortig. De katholieken verhuizen naar een kleiner pand aan de Troelstralaan. Ondernemer Cees van Vliet ziet brood in de verzakte, leegstaande kerk. En hoewel B en W waarschuwen dat de herontwikkeling een ingewikkeld proces wordt - het gaat om een Rijksbeschermd Stadsgezicht - gaan de parochie en Van Vliet een intentieovereenkomst aan, die onder meer inzet op behoud van de toren.

2015

De plannen voor een gedeeltelijke sloop van het kerkschip vallen niet bij iedereen in goede aarde. Onder meer het Cuypersgenootschap en bezorgde omwonenden, verenigd in de Stichting Kerk en Stadspark Weesp, komen in verweer tegen de kaders die de gemeenteraad heeft vastgesteld.

2016

Ondernemer Van Vliet onderzoekt alsnog of de gehele kerk behouden kan blijven. Een paar maanden later komt hij met goed nieuws: het kan. De gemeenteraad gaat akkoord met het nieuwe plan, dat bestaat uit twee appartementen, een proefbrouwerij van Wispe, een yogacentrum, commerciƫle ruimtes en een hotelkamer in de toren. In de tuin moeten drie stadsboerderijen komen. Hoewel tegenstanders liever hadden gezien dat de tuin een stadspark werd, overheerst in heel Weesp de vreugde dat de kerk in zijn geheel kan blijven bestaan.

Een nooddak erop, de klok draait weer, maar waar is de haan?

Dinsdag 8 november 2016

Rond 19.35 uur komt er een brandmelding binnen. Getuigen zien vlammen onder het groene kruis. Het vuur breidt zich snel uit in de torenspits. Vanwege de grote hoogte heeft de brandweer grote problemen om het vuur te blussen. Een deel van de torenspits stort rond 20.30 uur al brandend naar beneden. Het groene kruis komt vlak voor de kerk neer. In heel Weesp en omgeving is de brandende toren te zien. Duizenden mensen staan rond de Kom. De woningen in de omgeving van de kerk worden uit voorzorg ontruimd en in Hotel Hart van Weesp wordt een crisiscentrum ingericht. Om 22.27 uur wordt het sein brandmeester gegeven. Het instortingsgevaar aan de buitenkant is geweken en de eerste bewoners mogen terug naar huis. Het WeesperNieuws maakt midden in de nacht extra pagina's over de brand, zodat de lezers de volgende dag van alle ins en outs op de hoogte zijn.

Woensdag 9 november 2016

In het schrille ochtendlicht op de dag na de brand wordt duidelijk hoe groot de schade is. De Laurentiuskerk biedt zonder torenspits, lichtkruis en haan een trieste aanblik. De Herengracht is nog steeds afgezet. Er komt een inspectieteam naar Weesp om inzicht te krijgen in de risico's, de schade en de maatregelen die nodig zijn. Het stabiliseren van de gehavende top wordt in gang gezet.

Zaterdag 12 november 2016

Sinterklaas komt aan in Weesp, maar dit jaar staan de mensen hem niet op te wachten voor de kerk en ook luiden de klokken dit jaar niet als de boot de Kom binnenvaart. Een deel van de gracht is nog steeds afgesloten vanwege het gevaar van vallende onderdelen.

Woensdag 16 november 2016

De toren kan binnen een jaar hersteld zijn, zo laat ontwikkelaar Van Vliet een kleine week na de brand weten: "Het had erger gekund." De toren wordt voorlopig bovenin ingepakt. De herontwikkeling gaat gewoon door, zegt hij.

Eind november 2016

De toren wordt afgedekt met een nooddak, de klok loopt weer, maar waar is de koperen windhaan? Een ding lijkt zeker: de haan is niet gesmolten tijdens de brand. Op videobeelden van het neerkomen van de spits is de haan duidelijk zichtbaar. Een getuige zegt later twee personen met de haan hebben zien lopen. Duikers speuren voor de zekerheid de Kom af. De haan is tot op de dag van vandaag nog spoorloos.

Februari 2017

De oorzaak van de kerktorenbrand is bekend: het vuur is ontstaan als gevolg van een elektrisch-technische storing in de bedrading.

Mei 2017

De herinrichting van de Laurentiuskerk gaat van start. De oude kerkvloer wordt eruit gehaald. Er wordt een nieuwe betonnen vloer en fundering gegoten, die dankzij een slimme constructie de functie van de oude, verzakte fundering overneemt. Eind juli ligt deze nieuwe vloer erin.

September 2017

De verbouwwerkzaamheden worden stilgelegd. Drie omwonenden hebben bezwaar aangetekend. Het is niet te zeggen wanneer het werk kan worden hervat.

November 2017

De transformatie ligt nog steeds stil, zo laat projectleider Janton Stork weten. De beroepscommissie houdt eind deze maand een nieuwe zitting. Daaruit komt een advies aan B en W; zij bepalen of de bezwaren wel of niet gegrond zijn. Stork vreest dat de verbouwing pas begin 2018 kan worden hervat.