Het echtpaar Henny (m) en Lex (r) Schulp met burgemeester van Bochove.
Het echtpaar Henny (m) en Lex (r) Schulp met burgemeester van Bochove. Foto: Ingrid Voet

Diamanten bruiloft voor Lex en Henny Schulp

WEESP Lex en Henny Schulp-Roest kregen vorige week burgemeester Van Bochove op bezoek. Hij kwam hen feliciteren met hun 60-jarig huwelijksjubileum.

door Ingrid Voet

Het stel trouwde op 6 november 1957 in het gemeentehuis van Weesperkarspel aan de Hoogstraat. Niet in het stadhuis van Weesp even verderop, want Henny was geboren en getogen aan het Gein, en dat viel toen onder Weesperkarspel. Lex groeide op aan de Hoogstraat in Weesp. "Wij zijn dus geboren aan de twee mooiste rivieren van Nederland", zegt hij trots.

Een prachtige, zonnige dag

De twee kenden elkaar van de Hervormde Kerk aan de Nieuwstraat. Henny werkte bij kruidenier Zijlstra in de Slijkstraat. "Ik heb daar in die tijd heel wat keren door het raam staan kijken", vertelt Lex lachend. Hij zat toen in militaire dienst en was alleen in de weekenden in Weesp, bij zijn ouders. Gingen ze ook uit in hun verkeringstijd? "Welnee, dat deed je toen niet. Handje-in-handje langs het Singeltje, dat was het wel." Na een verlovingstijd van vier jaar trouwde het stel. Eerst het burgerlijk huwelijk in het gemeentehuis en dan, met de auto, naar de Hervormde Kerk in de Nieuwstraat. "De dominee wachtte bij de deur en wilde eerst ons trouwboekje zien, anders ging het kerkelijk huwelijk niet door. Zo ging dat in die tijd." Het was een prachtige, zonnige dag, weet Lex nog. "De dagen ervoor en erna was het beestenweer, maar die dag was het heel mooi."

Actieve vrijwilligers

Verkering: 'Hand-in-hand langs het Singeltje, dat was het wel'

Na hun huwelijk ging het stel wonen in een huisje aan het Gein, tegenover de ouders van Henny. Na een jaar of zeven verhuisden zij naar Weesp, woonden ruim 45 jaar aan de Fijnvandraatlaan en verhuisden toen naar een mooie flat, waar zij nog steeds wonen. Het echtpaar kreeg twee zoons en heeft vijf kleinkinderen. Lex Schulp werkte eerst bij margarinefabriek De Valk in Weesp. Later werd hij acquisiteur bij De Nieuwe Weesper en de Perscombinatie. Beiden waren ook jarenlang actief als vrijwilliger voor diverse organisaties in Weesp. Zo was Lex betrokken bij de Historische Kring Weesp, acht jaar als voorzitter en zeven jaar als secretaris en was maar liefst 15 jaar stadsgids. Hij kreeg een koninklijke onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk. Henny was evenzovele jaren voorzitter en secretaris bij De Hulpverlening, een voorloper van de huidige 'Vrouwen op weg' en bezocht als bezoekzuster bewoners van Hogewey.