Weesp mag en moet de komende jaren de eigen boontjes doppen.
Weesp mag en moet de komende jaren de eigen boontjes doppen.

Weesp krijgt voorlopig nog helemaal geen zak geld van Amsterdam

WEESP Wat de gemeenteraad ook beslist over de bestuurlijke toekomst van Weesp, de Vechtstad heeft in elk geval tot 2022 een eigen gemeenteraad, bepaalt zijn eigen beleid en kent dezelfde financiële beperkingen als nu.

door André Verheul

In de discussie over de gemeentelijke toekomst vliegen de zakken geld en andere voor- en nadelen van Amsterdam en Gooise Meren in het rond. Maar Weesp wordt niet opgepakt en ergens midden in Zuidoost of (je weet maar nooit) op de Bussumse hei neergezet. Weesp zal altijd Weesp blijven, de inwoners blijven Weespers heten en samen zullen ze blijven opkomen voor wat ze in hun wijk of buurt belangrijk vinden. Die Weespers zullen het op termijn echter met een ander, groter gemeentebestuur moeten zien te stellen. Een bestuur dat beschikt over meer bestuurskracht. Dat maakt het besluit over de toekomst zowel ingrijpend als historisch.

Wat wordt er besloten?

Over welk besluit gaat het precies? Dit is het voorstel waar de gemeenteraad morgen (9 november) in de Grote Kerk een debat over houdt luidt als volgt: 'De keuze te maken om (optie a) met de gemeente Gooise Meren of (optie b) met de gemeente Amsterdam te komen tot een ambtelijke fusie. In overleg met de voorkeurspartner wordt de precieze datum bepaald en dit wordt vastgelegd in het plan van aanpak. Deze ambtelijke fusie leidt op termijn tot een bestuurlijke fusie. Deze bestuurlijke fusie vindt niet plaats in de komende raadsperiode."

Eigen gemeenteraad

Weesp kiest op 21 maart voor vier jaar een eigen gemeenteraad

Wat betekent dat concreet? In elk geval niet dat er bierfietsen onze kant op komen, de voorzieningen voor minima ineens goudomrand zullen zijn en Weesp een spoortunnel krijgt. Het betekent dat Weesp eerst ambtelijk gaat fuseren. Met de partnergemeente wordt dan één gemeentelijke organisatie gevormd om al het gemeentewerk uit te voeren. Het beleid bepaalt Weesp zelf, want Weesp houdt in elk geval tot 2022 een eigen gemeenteraad, die bestaat uit Weesper ingezetenen die de Weespers op 21 maart 2018 mogen kiezen.

Het zou zelfs zo kunnen zijn dat Weesp nóg een periode van vier jaar bestuurlijk zelfstandig blijft, dus tot 2026. De WSP rekent daar zelfs op. Fractievoorzitter Lars Boom hoopt dat de ambtenarenfusie met Amsterdam ervoor zorgt dat de boel in Weesp zo lekker gaat draaien dat de bestuurlijke fusie (vorming van één gemeente) niet meer nodig is. Daar vindt hij Jan Renzenbrink van het CDA tegenover zich. "Dromen", noemt Renzenbrink dat. "Amsterdam is zo veel groter, dat Weesp daar totaal geen sturing aan kan geven", zo prikt hij de droom van Boom door. Renzenbrink durft de stelling aan dat een ambtelijke fusie met Amsterdam in bestuurlijke en maatschappelijke geledingen dermate veel impact heeft dat Weesp binnen twee jaar zal smeken om er maar zo snel mogelijk één gemeente van te maken. Zijn CDA pleit voor een fusie met Gooise Meren, ook eerst vier jaar ambtelijk.

De gemeenteraad zal morgen de argumenten voor en tegen Amsterdam en Gooise Meren uitwisselen en daarover in debat gaan. Een besluit wordt uitgesteld tot na het referendum.