Bahman Khalafi arriveert met de aanvraag en de handtekeningen bij het stadhuis,
Bahman Khalafi arriveert met de aanvraag en de handtekeningen bij het stadhuis, Foto: André Verheul

Comité wil alleen referendum met 'geen van beide'

WEESP Als de raad morgen instemt, mogen Weespers zich via een referendum uitspreken over de vraag of Weesp een fusie moet aangaan met Amsterdam of met Gooise Meren. Het Comité Zelfstandig Weesp, dat het referendum heeft aangevraagd, wil daar het vakje 'geen van beide' bij.

Het comité wil namelijk helemaal geen referendum over Amsterdam of Gooise Meren, maar een uitspraak van de Weespers over überhaupt een fusie ja of nee. Dat laatste is niet mogelijk. Er mag alleen een volksraadpleging worden gehouden over een besluit dat voorligt aan de gemeenteraad. Een besluit over zelfstandigheid is (impliciet) vorig jaar al genomen. Waar de raad over moet besluiten is de keuze tussen ambtelijke en later bestuurlijke fusie met Amsterdam of met Gooise Meren. Het antwoordvakje 'geen van beide' is de achterdeur waarmee het comité toch een soort uitspraak over zelfstandigheid hoopt te forceren. Het is onduidelijk of dat derde antwoordvakje er komt. Het comité kreeg vorige week het bericht dat de fractievoorzitters daar niet aan willen. Daarop maakte ze wereldkundig dat ze de aanvraag niet zouden doen. Immers: als je alleen kunt kiezen uit Amsterdam of Gooise Meren, kies je altijd voor fusie. De meerderheid van het comité is in het weekeinde op andere gedachten gebracht. Raadslid Gerton van Unnik (die zijn partij DSB heeft omgedoopt in 'Weesp bij Gooise Meren'), heeft hen ervan overtuigd dat de antwoordoptie 'geen van beide' wel degelijk nog mogelijk is, zo reconstrueert Khalafi de verwarrende aanloop naar de aanvraag. Hij stelt 'geen van beide' als voorwaarde. "Komt dat er niet dan zullen wij andere maatregelen moeten nemen." Het intrekken van de aanvraag is daarbij volgens hem een optie, desnoods een oproep om niet op te komen. Er is nog een andere manier waarop de comité haar zin kan krijgen: als de raad het raadsvoorstel wijzigt in een voorstel voor of tegen fusie. Dat is echter niet aannemelijk.
Hoe dan ook: er zijn net voldoende geldige ondersteuningsverklaringen voor het referendum binnengehaald. De raad beslist morgen (9 november) of het referendum er komt. Zo ja, dan volgt daarna het debat over de keuze tussen Amsterdam of Gooise Meren, maar wordt het besluit uitgesteld uit tot na het referendum. Een onafhankelijke commissie van deskundigen adviseert over het referendum. De raad wil het referendum vooralsnog houden op 21 maart 2018, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. De uitslag is niet bindend. Ook al is het ná de verkiezingen, de huidige gemeenteraad neemt het uitgestelde besluit over de bestuurlijke toekomst.