Joke legt een kaartje met de bezoekers.
Joke legt een kaartje met de bezoekers. Foto: Marieke van Veen

'Dat mensen hier graag komen, is voor mij het allerbelangrijkste'

WEESP Joke de Jong (64) werkt deze week alweer 25 jaar in Oversingel, onderdeel van Vivium. Morgen is er ter ere van dit jubileum een receptie. Wij mochten maandag al even langskomen, op het moment dat haar werkdag ten einde liep.

door Marieke van Veen

Op tafel liggen plakboeken. Joke heeft ze maar weer eens uit de kast gehaald. De ouderen bladeren er naar hartenlust in. De boeken staan vol foto's van cliënten en verslagen van de vele activiteiten die de afgelopen decennia mede door Joke zijn georganiseerd.

Dagopvang
Het is voor de cliënten van die dag tijd om terug naar huis te gaan. De plakboeken gaan dicht, de kaart- en bordspellen terug in de doos. Joke helpt de ouderen in hun jas, zet indien nodig hun rollator klaar en zegt dat ze hen de volgende keer weer hoopt te zien. Joke: "De dagverzorging is een voorziening voor ouderen die - meestal - nog zelfstandig wonen maar wel somatische zorg nodig hebben. Door ze een of meerdere dagen per week hier op te vangen, gaan we sociaal isolement tegen en ontlasten we mantelzorgers."
De sfeer is gezellig en gemoedelijk, de cliënten zijn hier zichtbaar graag. "Dat vind ik ook het allerbelangrijkste: dat iedereen zich hier thuis voelt en hier graag komt. Ik ben zelf een heel positief mens, een positieve sfeer is belangrijk. Geroddel en onnodig gemopper druk ik vriendelijk doch beslist de kop in. We laten de cliënten heel vrij in wat ze willen doen. We proberen iedereen te betrekken bij vaste onderdelen als het lezen van de krant en bewegingsoefeningen, maar er is vooral veel ruimte voor individuele invulling. Er kan hier veel: van bijpraten of een boek lezen tot een spelletje doen of creatief bezig zijn. Ik hou er zelf ook niet van als iemand mij vertelt wat ik moet doen."
De Weespse heeft altijd in de zorg gewerkt. Eerst bij de mensen thuis en sinds 1992 in Oversingel. In al die jaren is er onder druk van vergrijzing en bezuinigingen veel veranderd binnen de ouderenzorg. Oversingel is geen bejaardenhuis meer, maar een wooncentrum met zorg op maat. "Een paar jaar geleden leek het er ook even op dat de dagverzorging een doodlopende zaak was. Maar juist nu de overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven, zijn diensten als dagverzorging onmisbaar. Maar er is wel minder geld beschikbaar. Gelukkig hebben we fantastische vrijwilligers die individuele aandacht mogelijk maken. Een van die vrijwilligers heeft hier zelf tien jaar gewerkt. Ik zie mezelf dat na mijn pensioen ook wel doen." Stilzitten is namelijk niks voor Joke. Ze is binnen Weesp onder meer actief binnen de tennisclub, de korfbalclub en de Kreatieve Groep. Ook zit ze in een wandelgroepje en is ze elke vrijdag oppasoma.