Cultuurwethouder Peter Eijking zou het mooi vinden als elk Weesper kind minstens één keer het stadhuis en het museum van Weesp bezoekt.
Cultuurwethouder Peter Eijking zou het mooi vinden als elk Weesper kind minstens één keer het stadhuis en het museum van Weesp bezoekt. Foto: Christian Pfeiffer

'Minimaal eens in je schoolcarrière naar het stadhuis en het museum'

Weesp kent een rijk cultureel leven, daar niet van. Maar om het aanbod nog breder te maken was een nieuwe Cultuurnota nodig. En die is er nu.

WEESP De nieuwe Cultuurnota van Weesp zet in op versterking van de cultuur in de breedste zin van het woord, ruimte voor nieuwe initiatieven en samenhang van dat alles onder het motto: 'Het verhaal van Weesp'. Volgens cultuurwethouder Peter Eijking (PvdA) kan de gemeente straks meer culturele initiatieven ondersteunen. Een deel met nieuw geld, de rest ten koste van andere culturele activiteiten.

De gemeente Weesp trekt jaarlijks ruim 600.000 euro uit aan cultuursubsidies. Er zijn geen inhoudelijke subsidievoorwaarden of prestatieafspraken aan het budget gekoppeld, dus gaat alles vaak naar dezelfde clubs en activiteiten. Om nieuwkomers een kans te laten maken, waagde Eijking zich aan de lastige klus om de subsidies te herschikken. Er komen nu subsidievoorwaarden en prestatieafspraken op basis van de in de nota vastgestelde uitgangspunten. 'Weesp Cultuurstad' is de noemer, 'Het verhaal van Weesp' de deler. Onder aan de streep blijken echter de financiële beperkingen. Aanvankelijk kwam er geen euro bij, maar op voorspraak van de WSP trek de gemeente Weesp voortaan jaarlijks 10.000 euro extra voor cultuur uit. Verder zet Eijking in op de mogelijkheden om financiering buiten de gemeente te vinden: een publiek-privaat cultuurfonds.

Krijgen we de situatie dat de ene activiteit iets moet inleveren om een andere activiteit te kunnen ondersteunen?

"Dat kan inderdaad. Het is aan de gemeenteraad om op basis van deze Cultuurnota de nieuwe subsidieverordening vast te stellen."

'Het verhaal van Weesp' is het motto. Krijgen activiteiten die met de historie van Weesp te maken hebben de voorkeur bij de subsidieverdeling?

"Als het op kiezen aankomt wel. In de visie staat dat we daar belang aan hechten."

Mogelijk inleveren om nieuwe activiteiten mogelijk te maken

Komt daar geen gedonder van?

"Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Iedereen die met cultuur te maken heeft, is hierbij betrokken geweest. Juist vanuit de cultuurwereld is de vraag naar ondersteuning van nieuwe initiatieven gekomen. Ik verwacht dat de praktische effecten in de praktijk reuze meevallen voor de gevestigde culturele belangen. De raad kan namelijk zeggen: alles wat goed is, laten we zo."

Waarom dan toch deze nieuwe opzet?

"Ik heb als wethouder van Cultuur hele goede initiatieven geen subsidie kunnen geven omdat de subsidievoorwaarden dat beletten. Ik vond dat dat moest veranderen. We hebben 25.000 euro per jaar beschikbaar voor incidentele culturele activiteiten, waar vaak meer dan de helft van blijft liggen vanwege die strikte verordening."

De gemeente wordt soepeler?

"Dan kunnen we ineens veel meer kanten op. Een mooie activiteit als het kamerkoorfestival kan ik volgens de huidige verordening niet ondersteunen. Straks wel. Daar komt bij dat gemeentelijke ondersteuning voor een organisatie vaak de mogelijkheden opent om ook bij andere subsidiefondsen aan te kloppen."

Aan welke nieuwe initiatieven is behoefte?

"We zien dat jongeren en Marokkaanse Weespers nauwelijks gebruikmaken van het cultuuraanbod in Weesp, dus ik hoop dat er initiatieven komen om deze groepen erbij te betrekken."

En verder?

"Verder staat in de Cultuurnota dat we meer aandacht willen besteden aan culturele educatie. Museum Weesp kan daarvan het coördinatiepunt worden. Ik stel mij voor dat zij programma's vaststellen voor basisscholen. Het hoeft natuurlijk niet, maar ik zou het een prachtig idee vinden om als doelstelling te hebben dat elke Weesper basisschoolleerling in zijn schoolcarrière minstens één keer het stadhuis en het museum gezien heeft."