Met een maatje de piste af.
Met een maatje de piste af. Foto: Stichting Samen Ontspannen

Voor ons kind met Down zijn deze reizen driedubbel feest'

'Ook met een handicap moeten op wintersport kunnen gaan'

Ook mensen met een beperking moeten kunnen wintersporten. De Stichting Samen Ontspannen organiseert speciale reizen voor deze doelgroep.

WEESP Ze zijn de tel kwijt, maar Frank en Martine Bakker denken dat het komende de winter de 18e keer is dat hun dochter Ellen met de Stichting Samen Ontspannen (SSO) op wintersportvakantie gaat. "Zelfs toen ze een paar jaar geleden tijdens het skiën haar been brak, is ze de hele week gebleven. Naar huis gaan was geen optie."

Elke wintersportreis met SSO betekent voor Ellen Bakker (38) driedubbel feest. Vader Frank: "De kennismaking vooraf, de vakantie zelf en daarna een reunië: naar al deze gebeurtenissen wordt door Ellen verlangend uitgekeken."

Skiën met school
Zijn dochter heeft het syndroom van Down en ging als kind naar school op de Mozarthof in Hilversum. Frank: "Daar organiseerden ze ook wintersportvakanties en dat vond Ellen geweldig. Toen ze van die school af ging zijn we gaan kijken welke andere mogelijkheden er waren. Zo kwamen we uit bij SSO."

'Enorm dankbaar werk'
Toen de stichting een jaar of zes geleden kampte met een tekort aan bestuursleden besloten Frank en Martine erin te stappen. Frank is nu penningmeester, zijn vrouw secretaris. "Het is enorm dankbaar vrijwilligerswerk. Het is zo'n mooie organisatie. Op elke deelnemer gaat een-op-een een begeleider mee. Die begeleiders moeten vrij nemen van hun werk, zijn dag en nacht in touw en betalen ook nog eens een eigen bijdrage. Dat zegt veel over hun motivatie en inzet."

85 deelnemers per jaar
Er zijn jaarlijks vier reizen: twee voor mensen met een verstandelijke beperking, een voor mensen met een lichamelijke beperking en een voor mensen met een lichamelijke en een verstandelijke beperking. In totaal gaan er jaarlijks 85 mensen mee. Het gaat om deelnemers vanuit het hele land en van alle leeftijden (wel 18+).
Altijd een oplossing
Frank: "Het mooie is: wat die beperking ook inhoudt en welk probleem zich ook voordoet: er wordt altijd een oplossing gezocht. En nog belangrijker: die wordt ook altijd gevonden." Deelnemers kunnen zowel zelfstandig skiën als gebruikmaken van speciale hulpmiddelen. De SSO beschikt over bi-uniques, zitski's en dualzit-ski's. Wie niet wil of kan skiën kan langlaufen en/of sneeuwwandelingen maken. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk: met gezamenlijke maaltijden, speeltjes, uitstapjes en natuurlijk après-ski.

Aangepast hotel
De reis gaat per (rolstoel)bus, die de hele week ter beschikking van het gezelschap staat, het verblijf is in een aangepast hotel en bij de pistes is geïnstrueerd liftpersoneel aanwezig. Deelname aan een wintersportreis van SSO kost 930 euro, dit is exclusief skipas, reisverzekering, materiaalhuur en zakgeld. Aanmelden kan via www.samenontspannen.nl. De reizen vinden plaats tussen begin januari en half februari 2018.

'Er wordt altijd een oplossing gezocht en ook gevonden'

www.samenontspannen.nl