Het station verbindt oud en nieuw Weesp, aldus Hilda Roland.
Het station verbindt oud en nieuw Weesp, aldus Hilda Roland.

Woonlasten versus landschap

Van de lezers

Beter af bij Amsterdam

U bent burger en kijkt naar uw portemonnee. Waar zitten belangrijke verschillen? De woonlasten voor een eigenaar/bewoner zijn bij Gooise Meren hoger dan nu in Weesp. De woonlasten voor een eigenaar/bewoner zijn bij Amsterdam aanzienlijk lager dan nu in Weesp. De woonlasten voor huurders zijn in beide gevallen lager dan nu in Weesp. In Amsterdam gaan de gemeentelijke belastingen niet omhoog in 2018, daar verhoogt men enkel de toeristenbelasting. In Weesp en Gooise Meren zullen deze vast stijgen. Ons koopkrachtplaatje verbetert dus meer bij Amsterdam. Voor de burger ook handig: we houden een loket voor Burgerzaken in het geval van Amsterdam. Weesp kiest wat mij betreft dan ook zonder aarzelen voor Amsterdam.
Lineke Stok

Stad en landschap

Stad en landschap hebben elkaar nodig, maken gebruik van elkaar. De stad met fantastische voorzieningen, het landschap ruim en groen. Het landschap gaf de stad te drinken met het water uit de Vecht. Het landschap voedde de stad; akkers met groente en fruit, weides met vee. In het landschap bouwde de stedeling zijn buitenplaatsen. Het landschap heeft de stad verdedigd met forten, stellingen en linies, in dat landschap kan de stedeling recreëren. De stad en het landschap zijn organisch gegroeid, het is mooi als de stad en het omringend landschap met elkaar in balans zijn. De regio Gooi en Vecht kenmerkt zich door een kleinschalig cultuurlandschap met vestingstadjes en kunstdorpen, plassen, bossen en polders. Weesp maakt een belangrijk onderdeel uit van onze regio. Een regio met een rijke geschiedenis; forten, kastelen, havens. Een regio met veel water, veel natuur waar het heerlijk wonen is, goede scholen, fijne winkels, veel cultuur en veel verenigingen. In de 5e Nota Ruimtelijke Ordening lezen we dat onze regio een belangrijke ecologische schakel is tussen het Groene Hart en het Markermeer. Het is ook een nationaal belang deze regio groen te houden. Ik hoop dat de gemeenteraad nu kiest voor Gooise Meren als opstap naar uiteindelijk twee gemeentes in onze regio; de gemeente Vechtstad en de gemeente Gooistad. Vechtstad, aan de Vecht en Gooistad op de hogere en drogere gronden. Of één gemeente met een gemeenschappelijk belang onze regio verder te ontwikkelen tot een prachtig groen woon- en recreatiegebied. Een groene buffer tussen de stedelijke kernen; Amsterdam, Almere en Utrecht. Gemeente Gooi en Vecht, een sterke gemeente met 250.000 inwoners. Weesp, gemeente Vechtstad of Weesp, gemeente Gooi en Vecht, zal dan zeker Weesp blijven, een prachtig stadje waar de Amsterdammers altijd welkom zijn. Wij, Weespers, blijven natuurlijk veel gebruik van dat heerlijke Amsterdam, met al haar winkels, theaters, bioscopen, restaurants en bars. Hoe mooier wil je het hebben!
Niek Roozen

Benaming stationsgebied

Nu uit het zand in rap tempo nieuw Weesp verrijst, is het hoog tijd de betiteling van het stationsgebied te wijzigen, zeker nu dit voor nog meer stadgenoten een essentiële verbinding vormt tussen beide stadsdelen. Weg dus met de onjuiste, denigrerende benaming (en behandeling!) 'de achterkant van het station'! Ik stel voor deze te wijzigen in respectievelijk 'Entree Centrum' en 'Entree Noord'. En mogen we dan ook rekenen op een stevige facelift voor de noordzijde, tegelijk met het fatsoeneren van het Stationsplein bij Entree Centrum?
Hilda Roland