De Japanse delegatie samen met hun Nederlandse collega's.
De Japanse delegatie samen met hun Nederlandse collega's. Foto: Ingrid Voet

Docenten uit Japan kijken hun ogen uit op het Casparus College

WEESP Nieuwsgierig keken 15 bezoekers uit Japan vorige week rond op het Casparus College. Het waren docenten en een schooldirecteur uit het verre oosten die in Nederland waren om ons beroepsonderwijs te bestuderen.

door Ingrid Voet

Zij hadden vijf dagen de tijd en wilden ook graag op het Casparus College rondkijken, schreven ze aan Chiquita Relyveld, directeur van het Casparus College, een maand of wat geleden. De visie van de school sprak ze aan. De Japanners arriveren midden in de pauze en dat is wel even schrikken. "Mogen de leerlingen hier over het schoolplein rennen?", vraagt de Japanse schooldirecteur Yasunobu Tokuda aan zijn Nederlandse collega. "Alleen in de pauze mag dat, als de les zo weer begint is het stil", stelt Relyveld hem gerust. Vervolgens vinden de Japanse docenten het bijzonder beleefd hoe de leerlingen hun docent een hand geven bij de aanvang van iedere les. Ze vinden de docenten ook heel vriendelijk tegen hun leerlingen.

De rondleiding gaat langs alle 'plaza's', de leerpleinen van de school rond de drie hoofdrichtingen Technologie en Design, Zorg en Welzijn en Economie en Ondernemen. Leerlingen leiden de Japanse bezoekers rond, beantwoorden vragen en worden heel vaak op de foto gezet door de deelnemers aan de studiereis. Directeur Tokuba vindt het allemaal erg interessant, zegt hij. Hij is de chief principal van de Tokyo Metropolitan Engei High School. Zijn school is groter dan het Casparus College. "Wij bieden een agrarische opleiding en hebben een eigen boerderij bij onze school. Het systeem is hier in Nederland ook wel een beetje anders."

Bij een echt Nederlandse lunch van heerlijk belegde broodjes en grote glazen melk is er tijd om vragen te stellen, via de tolk, aan de Nederlandse collega-docenten en directeur Relyveld. Hoe gaat dat in Nederland met bijscholing voor docenten, vragen ouders om bepaalde vakken en onderwerpen te behandelen of juist niet, hoe ver moeten de leerlingen reizen om naar school te komen? Het zijn vooral heel praktische vragen. De Japanners luisteren aandachtig, maken ijverig aantekeningen en maken veel foto's. Soms krijgen we ook een inkijkje in het Japanse onderwijs. "Heeft u zes tot acht keer per jaar contact met de Ouderraad? Dat is veel vaker dan bij ons", reageert een Japanse docent.

Aan het einde van de lunch is er tijd om cadeautjes uit te wisselen. Minikimono's, een mooi tafelkleed en een kunstwerk van de Japanners voor het Casparus College, tasjes met een fietszadeldekje voor de Japanners. Zij zijn er zichtbaar blij mee. Nog even op de foto en dan snel door. Volgende stop: Amsterdam.

De Japanse bezoekers stellen veel vragen en maken veel foto's