De gemeenteraadsvergadering over de toekomst van Weesp werd gehouden in de opnieuw volgestroomde Grote Kerk.
De gemeenteraadsvergadering over de toekomst van Weesp werd gehouden in de opnieuw volgestroomde Grote Kerk. Foto: Christian Pfeiffer

Gemeenteraad is overtuigd van Amsterdam, bevolking ook?

Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Weesp is voor een fusie met Amsterdam. Het besluit valt pas na een referendum.

WEESP Opmerkelijk: drie burgers maakten donderdag in de Grote Kerk gebruik van het inspreekrecht om te pleiten tégen het referendum. De volksraadpleging komt er toch: de gemeenteraad verklaarde de aanvraag van het Comité Zelfstandig Weesp ontvankelijk.

Binnen twee maanden moet duidelijk zijn hoe de zaak wordt aangepakt. Een onafhankelijke commissie adviseert de raad daarover. De raad stelde donderdag wel al vast dat dit raadgevende referendum moet gaan over wie de fusiepartner van Weesp wordt: Amsterdam of Gooise Meren. Voor het zelfstandig blijven van de gemeente Weesp, zoals het comité graag wil, biedt de raad geen ruimte. "Zelfstandig blijven is echt een gepasseerd station, de trein rijdt door en op dit traject rijdt geen trein terug", zo legde PvdA-raadslid Keesman het door de voltallige gemeenteraad gesteunde standpunt uit.

50% stemmen

De referendumverordening (door de raad vastgesteld in 2012) rammelt overigens aan alle kanten, zo zeggen veel raadsleden nu. Om eens iets te noemen. In Artikel 12 staat: 'Het referendum wordt als geldig beschouwd als meer dan 50% van de kiesgerechtigden een stem heeft uitgebracht.' Zo'n drempel is enorm hoog. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was de opkomst 56%, de raadsverkiezingen daarvoor 43%. Maar los daarvan: wat zegt een geldigheidsdrempel als het referendum altijd raadgevend is: de raad kan de uitslag overnemen of naast zich neerleggen, hoe hoog of laag de opkomst ook is. Toch kan het nog een hele discussie geven. Wat doe je als Gooise Meren de meerderheid van het referendum haalt, maar de opkomst laag is?

Meerderheid Amsterdam

De Weesper raad zelf is er wel uit. Een grote meerderheid (13-4) is voor het samengaan met Amsterdam. Eerst een ambtelijke fusie, op zijn vroegst per 2022 gevolgd door een bestuurlijke fusie. Bij dat laatste gaat de gemeente Weesp op in de gemeente Amsterdam. Op basis van een uitgebreid proces met stadsgesprekken, bureauonderzoeken, aanbevelingsbrieven en vergelijkingswijzers kwamen WSP, GroenLinks, D66 en PvdA vol overtuiging uit bij Amsterdam, waar CDA en Weesp bij Gooise Meren overtuigd zijn van Gooise Meren.

Weesper VVD is sterk verdeeld, dus de fractie splitste zich op

VVD verdeeld

De VVD is verdeeld. Marten Snijder pleitte donderdag voor Gooise Meren, Marijke de Mooij voor Amsterdam. Dat laatste was een verrassing. Het blijkt een vondst te zijn om de lokale achterban van de VVD tegemoet te komen. "De hele bevolking is verdeeld, dat zien we in onze partij terug. Wij proberen dat op deze manier te verwoorden", zo legt De Mooij uit. Ze wil niet zeggen of ze daarmee ook tegemoetkomt aan haar eigen voorkeur.

Mogelijk wordt het referendum tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen gehouden (21 maart 2018). Hoewel er dan een nieuwe raad is gekozen, zal de huidige raad het toekomstbesluit nemen.