Hoogleraar in commissie referendum

WEESP B en W hebben drie ervaren referendumdeskundigen gevonden voor de onafhankelijke referendumcommissie van Weesp.

Zij zullen de raad onder andere adviseren bij de exacte formulering van de vraag en de datum van het referendum. Het zijn Joop van Holsteyn (bijzonder hoogleraar Kiezersonderzoek, Universiteit Leiden), Marion Veerbeek (beleidsmedewerker Juridische Zaken bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en Philip van Praag (universitair hoofddocent Politicologie, Universiteit van Amsterdam). De drie zijn deskundig op het gebied van referenda, verkiezingen en (lokale) democratie en zijn lid van vaste referendumcommissies in onder meer Haarlem, Leiden, Delft (Holsteyn en Veerbeek) en Amsterdam (Van Praag).
Donderdag besloot de raad tot het houden van een referendum, waarmee de inwoners van Weesp zich mogen uitspreken over de fusiepartner: Amsterdam of Gooise Meren.


Provincie verder met fusies in regio

WEESP Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vorige week nog eens duidelijk gemaakt dat Weesp hoe dan ook moet fuseren. Of dat met Gooise Meren of Amsterdam wordt, mag Weesp zelf bepalen.

Het provinciebestuur wil meteen na het referendum een besluit. Anders maakt GS een herindelingsvoorstel voor Weesp en Gooise Meren. De provincie startte vorig jaar de wettelijke procedure die moet leiden tot fusie(s) in de Gooi en Vechtstreek. De gemeenten kregen negen maanden de tijd om zelf met een voorstel te komen. Alleen Weesp hield zich aan die opdracht. Het geduld met de andere regiogemeenten is op. GS komt nu zelf met een herindelingsontwerp voor Huizen, Blaricum en Laren. Datzelfde geldt voor Wijdemeren en Hilversum. Eén gemeente in de Gooi en Vechtstreek is nog altijd het einddoel van GS.


Herstel

In onze vorige krant stond dat het Comité Zelfstandig Weesp zich had laten overtuigen door raadslid Van Unnik dat de optie 'geen van beide' in het referendum toch mogelijk was. Volgens Bahman Khalafi van het comité is dat niet het geval geweest.