Bart verhuisde uit Friesland naar Weesp. 'Op filmgebied gebeurt rond Amsterdam veel meer.'
Bart verhuisde uit Friesland naar Weesp. 'Op filmgebied gebeurt rond Amsterdam veel meer.' Foto: Ton Bartling

Regisseur Bart Dokter maakt film in IJsland

WEESP Weesper regisseur Bart Dokter neemt zijn volgende korte film 'Aurora' op in IJsland. De hoofdrollen worden gespeeld door acteurs Maartje Remmers en Raymond Thiry, bekend van onder meer de serie 'Penoza'. Via een actie op Cinecrowd wil Bart het benodigde geld inzamelen.

door Ingrid Voet

Toen Bart het script voor 'Aurora' liet lezen aan de twee hoofdrolspelers, waren zij direct enthousiast. "Het is toch het halve werk als het script aanspreekt en iedereen wil meewerken", zegt Bart. Hij kan het weten, want het is niet de eerste korte film van de Weesper. Hij maakt al tien jaar films en videoclips en werkte daarnaast mee op de sets van films, televisieseries en commercials. Met zijn korte film 'Frank' won hij in 2011 de prijs voor beste regie in het 48 hour Film Project. Tegenwoordig organiseert hij dat festival zelf in Leeuwarden.

Twee jaar geleden verhuisde Bart vanuit het hoge noorden naar Weesp. "In Friesland gebeurt niet genoeg op filmgebied om van te leven, daarvoor moet je echt in de omgeving van Amsterdam zijn. Weesp sprak ons direct aan. Hoe mensen uit Amsterdam denken dat Friesland eruitziet, met heel veel water, zo ziet het er hier uit." Barts volgende project, de korte film 'Aurora', gaat over een vader en dochter die voor de laatste keer samen naar IJsland reizen om het noorderlicht te zien, dat voor hen beiden een speciale betekenis heeft. "Ik wil in januari gaan draaien in IJsland, want dan is de kans op noorderlicht het grootst. Dat noorderlicht is zeg maar de derde hoofdrol. Meer vertel ik niet, dan geef ik te veel van het verhaal weg."

Eigenlijk is alles klaar om af te reizen naar IJsland. Op één ding na: via een actie op Cinecrowd wil Bart 10.000 euro inzamelen om het allemaal mogelijk te maken. Na vijf dagen staat de teller al op ruim 2300 euro. Wie bijdraagt, krijgt daar ook iets voor terug. Een meet-and-greet met cast en crew bijvoorbeeld of een dagje meekijken op de set in IJsland. Bart heeft er alle vertrouwen in dat het geld er op tijd is. "Ik heb al twee keer eerder een film op deze manier mogelijk gemaakt. Het is me in tien jaar tijd nog nooit niet gelukt om een film te maken."

Bart verwacht dat de film in mei 2018 klaar is. Dan gaat hij eerst een jaar langs filmfestivals in binnen- en buitenland. Wat denkt Bart, zit een Gouden Kalf erin? Lachend: "Ik denk van wel eigenlijk, laten we het hopen. Maar eerst moet ik hem nog maken."

'Het noorderlicht is eigenlijk de derde hoofdrol'

Info: cinecrowd.com/aurora

Storyboard voor de film 'Aurora'.