Inwoners aan zet over Amsterdam

WEESP De gemeenteraad van Weesp heeft Gooise Meren als fusiepartner geschrapt. In het voorstel over de bestuurlijke toekomst staat alleen nog Amsterdam. Een besluit over het opgaan in Amsterdam neemt de raad pas na een referendum.

Tijdens de zeepkistenavond op 30 oktober bleek al dat een ruime meerderheid van de gemeenteraad een fusie met Amsterdam het beste voor de stad en de inwoners vindt. Tijdens de raadsvergadering van 9 november werd de meerderheid nog groter: 13 tegen 4. De tweekoppige VVD-fractie (aanvankelijk pro Gooise Meren) splitste zich op om een stem te geven aan de vele Amsterdamvoorstanders in hun achterban.
Het houden van het referendum is een unaniem raadsbesluit. De voorwaarde is: geen referendum over zelfstandigheid. Het Comité Zelfstandig Weesp krijgt daardoor niet het referendum dat ze graag wilde. Het comité zegt nu de ontwikkelingen af te wachten. De inwoners van Weesp kunnen straks kiezen uit een fusie met Amsterdam of een fusie met Gooise Meren. Strikt formeel is dat tegen de referendumverordening, want die schrijft voor dat de volksraadpleging moet gaan over een raadsbesluit. En daar heeft de raad de optie Gooise Meren dus uitgehaald. Deze aanpak zou echter de helderste vraagstelling opleveren. Het referendum is raadgevend. De datum is nog niet bekend.

3