Quadis steelt als 'Paard van Sinterklaas' de show.
Quadis steelt als 'Paard van Sinterklaas' de show. Beeld: Wehkamp, foto: P. Steenkamer, styling: M. Vonk

Quadis klust bij als het paard van Sinterklaas

WEESP Als lespaard was het vaak een draak, maar in de schijnwerpers staan vindt ze prachtig. Dat zegt Mischa Bleijenberg van Manege Bleijenberg over Quadis. Ze zou het zusje kunnen zijn van Amerigo, en dat blijft niet onopgemerkt. Ze wordt regelmatig ingehuurd als lookalike van het paard van Sinterklaas. Zo heeft postorderbedrijf Wehkamp haar momenteel op de homepage staan en luistert ze menig intocht op.

door Marieke van Veen

Quadis is al redelijk op leeftijd. Als lespaard is ze dan ook al met pensioen. "Ze vond het ook niks", blikt Bleijenberg terug. "Als je wist hoe je met haar om moest gaan, liep je met haar weg. Maar als het niet klikte of niet lekker ging, dan was het ellende. Ze heeft het nooit echt leuk gevonden en dat liet ze ook vaak blijken."

Paard met karakter

Die eigenwijsheid vindt Bleijenberg prachtig: "Geef mij maar een paard met karakter!" Roos van Veen, die de modelcasting voor Wehkamp doet, roemt Quadis juist om haar rustige karakter: "Ze heeft het super gedaan tijdens de shoot, we waren allemaal erg onder de indruk. Voor ons is zij echt het paard van Sinterklaas." Dat de prachtige schimmel zo'n fotoklus wél zonder morren klaart, komt volgens Bleijenberg omdat ze graag in de spotlights staat: "Zolang het maar om haar draait."

Geblondeerde staart

'Eenmaal weer thuis dook ze het zand in: dag, mooie witte vacht'

Om Quadis te laten shinen in de fotostudio kocht Bleijenberg 'blondeerspul' bij de drogist. "Daarmee hebben we haar staart weer mooi wit gekregen. Haar vacht hebben we gewassen met zilvershampoo." Vooraf had hij al aangegeven dat een shoot van vier uur het maximum was: "Het moet wel leuk voor haar blijven. Na een paar uur begon ze het inderdaad zat te worden. Dat zie je aan de stand van de oren. Die gaan dan meer naar achteren staan. We hebben het nog even kunnen rekken door haar via een mobiele telefoon gehinnik te laten horen, maar op een gegeven moment was de koek toch echt op. Toen we thuis waren, heb ik haar eerst lekker laten uitrazen. Ze lag meteen te rollen in het zand: dag, mooie witte vacht!"

Quadis staat voorop

Het zijn momenteel drukke tijden voor Quadis. Omdat Amerigo ook weleens een rustdag nodig heeft, wordt ze ook ingehuurd voor intochten en sintbezoeken. "Ook dan is het voor ons belangrijk dat Quadis het zelf leuk vindt. Als ik merk dat ze het na de optocht wel mooi geweest vindt, dan schrappen we het fotomoment met de kinderen. Het welzijn van Quadis staat altijd voorop."

Quadis zoals de bezoekers van de manege haar kennen.